marți, 20 octombrie 2009

Cantece de Vis












Cartea în două volume Dreamsongs a lui George R.R. Martin este o antologie biografică cuprinzând 40 de ani din viaţa lui, începând cu perioada copilăriei în care a descoperit Science Fiction-ul, Fantasy-ul şi Horror-ul, o perioadă în care foarte puţini scriitori de SF erau faimoşi, iar restul scriitorilor care şi-au dobândit de atunci nemurirea în nenumărate biblioteci din întreaga lume erau doar la începuturi.

Cartea este împărţită în mai multe capitole, fiecare reprezentând o perioadă definită prin stilul scrierilor sale, căteodată şi distincte cronologic, fiecare capitol având şi o descriere în faţă a perioadei respective, cu greutăţile avute în viaţă, greutăţile mai mari în publicarea povestirilor, bucuriile şi peripeţiile de la diferite ceremonii de decernare a premiilor Hugo şi Nebula, etc.

Astfel cititorul descoperă evoluţia unui scriitor care a crescut de la un copil extaziat de benzi desenate, super-eroi şi cowboy şi indieni la un om cu o imaginaţie extraordinară, care a publicat cărţi, povestiri scurte şi nuvele ce au încântat o lume întreagă, care a scris pentru televiziune (cartea include şi un proiect pentru o serie TV cu un potenţial mare de succes dar care nu a fost produs din cauza costurilor mari implicate - deşi poate avem noroc să fie preluat în viitor acum că avem CGI) şi a fost şi producător la o serie TV care a rezistat 3 sezoane (Beauty and the Beast, cu Ron Perlman şi Linda Hamilton), şi care a primit pe bună dreptate "porecla" de Tolkien al Americii.

Momentan George R.R. Martin este în Irlanda pe platourile de filmare a episodului pilot produs de HBO la seria sa "Cântec de Gheaţă şi Foc" (serie de 7 cărţi în total, 4 apărute în engleză, 3 în română la editura Nemira), şi s-a anunţat de curând că s-au cumpărat drepturile de ecranizare pentru nuvela sa The Skin Trade, de asemenea prezentă în Dreamsongs.

Nu ştiu dacă se va traduce această carte în română prea curând, dar oricum o recomand tuturor potenţialilor cititori în original, pentru a putea putea savura cuvintele din engleză superb mânuite de Tolkien-ul Americii.

Niciun comentariu: