vineri, 15 ianuarie 2010

Paul of Dune

Universul Dune este unul din cele mai cunoscute din domeniul Science Fiction, împreună cu Star Wars, Star Trek, etc.

Frank Herbert a creat a un univers în care omenirea a evoluat și s-a extins în galaxie, în care cine controlează planeta Dune controlează omenirea datorită substanței denumită melanj. În acest univers apare Paul Atreides, Mesia-ul planetei Dune și al omenirii.

Cărțile lui Herbert din ciclul Dune ne-au oferit istoria planetei Arrakis, dar din păcate moartea lui a adus tristețe și regret în rândul cititorilor săi, dornici de a afla mai mult din cele petrecute în universul care i-a captivat atât de mult. Din fericire fiul său, Brian Herbert a avut o surpriză când a descoperit într-un garaj al tatălui său o mulțime de notițe și idei privind alte cărți Dune.

Astfel Brian, de asemenea un scriitor SF desăvârșit, l-a colaborat pe Kevin J. Anderson pentru a dezvolta aceste idei și notițe, care în timp s-au transformat în 6 cărți de tip prequel - cu acțiunea înaintea cărții Dune -, și 2 cărți care continuă acțiunea după Canonicatul Dunei, încheind ciclul cu un sfârșit demn de Herbert.

Dar totuși cărțile originale lăsaseră anumite goluri și întrebări pentru unii cititori, goluri care acum au fost umplute de cărțile Paul of Dune și Winds of Dune.

Paul of Dune tratează perioada dintre Dune și Mântuitorul Dunei, în care Paul Muad'Dib este noul împărat al Imperiului omenirii, și pornește un Jihad nemilos și sângeros cu victime de ordinul milioanelor pentru a supune toate planetele și mai ales, deși numai el știe acest lucru datorită abilității de a vedea viitorul, pentru a asigura un viitor omenirii.

Cartea de asemenea are părți care povestesc o parte din adolescența lui Paul, în care a învățat de la vârsta de 12 ani cruzimea umană posibilă, responsabilitățile și necesitatea unor decizii dure din partea unui nobil, conducător și soldat.

Mulți sunt de părere că stilul cărților lui Brian Herbert și al lui Kevin J. Anderson nu se ridică la nivelul cărților originale și refuză să le citească, dar mie mi se pare destul de similar, și mă bucur de aceste cărți pentru poveștile noi și pentru răspunsurile la anumite întrebări care apăruseră când citisem ciclul original Dune.

Niciun comentariu: