luni, 25 ianuarie 2010

Disfuncția Realității
















Peter Hamilton este unul din puținii autori care pot dezvolta un univers întreg în care te poți pierde în detalii dar în același timp nu te poți opri din citit, mort de curiozitate pentru acțiunea din ce în ce mai antrenantă. Drept care cele două continuări, The Neutronium Alchemist și The Naked God intră pe lista de cumpărături pe anul acesta.

Până acum am mai citit de Hamilton doar Steaua Pandorei, alt univers complex la care trebuie să cumpăr continuarea, Judas Unchained (am văzut-o deja la librăria Anthony Frost), care la rândul ei impresionează prin mărime, dar după ce o termini nu regreți nici un minut.

În universul Confederației lucrurile decurg binișor pentru omenire: au evoluat și au colonizat o serie de sisteme planetare, binențeles cu facțiunile aferente, au descoperit și rase extraterestre, cu două dintre ele și colaborând în anumite feluri. Dar la un moment dat pe o planetă-colonie încă în stadiul de dezvoltare apare o problemă aparent minoră: muncitorii-prizonieri, denumiți trivi, pornesc o revoltă. Problema este că "răsculații" au puteri supranaturale nemaivăzute până acum nicăieri și pot converti cu ușurință alți oameni.

Hamilton folosește o serie de personaje, în loc de unul singur principal, fiecare depănându-și firul său de povestire independent cât de cât, dar aceste fire se împletesc pentru a crea frânghia ce ține legat de carte cititorii.

Recomand cartea pasionaților de SF, cu două avertismente:
1. Să aveți ceva timp liber pentru a o putea citi fără prea multe zile pauză pentru a nu uita unele detalii minore dar importante
2. Traducerea continuărilor va dura ceva, deci ori cumpărați toată seria în engleză ori aveți răbdare de fier

Un comentariu:

PurpleCrayon spunea...

Notes 'em down on 'SF stuff to buy' list.