miercuri, 18 martie 2009

Influenta Media

Cum a transformat mass-media psihologia omului?

Ieri citeam un articol despre remake-uri la filme si succesul lor. Unul dintre filme dat ca exemplu era The day the erath stood still. Filmul original l-am vazut, remake-ul nu, din mai multe motive, primul fiind actorul principal, Keaanu Reeves, care nu prea il inghit, alte motive fiind disparitia fizica a robotului Gort, transformarea motivului venirii pe Pamant din evitarea unui razboi nuclear in tematica ecologista (Greenpeace are sucursale in tot universul), etc.

Oricum nu filmul este important, ci ideea de un extraterestru care ar ateriza pe Pamant in mod deschis, nu in secret. Ce s-ar intampla in acest caz in zilele noastre? Si care ar fi diferenta fata de cazul in care ar fi aterizat in acelasi fel dar in alta perioada, sa zicem anii 40? Astfel se poate evidentia si efectul media asupra omului si psohologia lui.

Cazul 1. Anii 1940. Locul de aterizare daca e sa ne luam dupa filme ar fi America, dar sa zicem ca extraterestrul/extraterestrii sunt mai destepti si aleg un loc mai bun pentru dialogul cu reprezentantii Pamantului, asa ca aleg un loc unde sunt mai multi astfel de oameni. Pentru ca am ales perioada anilor 1940, sa zicem ca evenimentul se intampla dupa al II-lea razboi mondial, si motivul pentru care au venit a fost ca au observat bombele nucleare detonate la Hiroshima si Nagasaki (detonari ofensive) si vor sa opreasca omenirea sa faca greseala de a continua cu un razboi nuclear. In acea perioada cred ca cel mai bun loc ar fi Londra, unde pe 10 ianuarie a avut loc prima intalnire a ONU.

Deci data ar fi 1946, locul Londra. Avem una bucata nava spatiala extraterestra - nu neaparat in forma de farfurie zburatoare - care survoleaza orasul cateva ore pentru a preveni impresia de ostilitate imediata, dupa care aterizeaza undeva pe o campie mare pentru a da ocazia fortelor armate din zona de a o inconjura, astfel lasand o impresie de control asupra situatiei.

In situatia aceasta ne confruntam cu o mass-media inca la inceputurile ei, radio-ul fiind metoda de a transmite stirile cel mai rapid si la un numar cat mai mare, televiziunea existand dar nu avand posibilitatea de stiri in direct. Deci oamenii ar afla de eveniment prin radio. Avand in vedere abia terminatul razboi, panica este prima reactie care ar apare in aceasta situatie, binenteles cel mai mult in Londra. Dar daca extraterestrii sunt fiinte care au studiat binisor Pamantul inainte sa vina isi vor lua precautii sa nu dea prea multe motive de agravare a acestei panici (solutii ar fi destule dar o sa dezvolt subiectul acesta altadata -poate-). Ideea principala este ca reactia oamenilor fata de acest eveniment ar fi panica.

Cazul 2. Anul 2009. Acelasi loc, Londra. Din nou una bucata nava spatiala extraterestra - nu neaparat in forma de farfurie zburatoare - care survoleaza orasul cateva ore pentru a preveni impresia de ostilitate imediata, dupa care aterizeaza undeva pe o campie mare pentru a da ocazia fortelor armate din zona de a o inconjura, astfel lasand o impresie de control asupra situatiei.

Aici speculam ca aceasta nava a reusit sa ajunga fara sa fie detectata de oameni pana atunci, desi exista o serie impresionanta de echipamente de detectie (si doar cele despre care se stie). Dar acesti extraterestri au tehnologie mult mai avansata decat noi.

Reactia initiala locala va fi din nou panica pentru inceput, mai ales din cauza atacurilor teroriste din trecutul apropiat al Londrei. Evenimentul va putea fi transmis in direct in intreaga lume de televiziuni aproape instant. Pentru cei de la fata locului el va fi extrem de real, iar restul lumii se va imparti in mai multe "tabere".

Tabara 1 va avea panica ca sentiment principal, companiile de telefonie vor inregistra cresteri de profit f mari, fiecare sunand cel putin pe altcineva pentru a anunta, comenta si emite supozitii.

Tabara 2 va fi cea pragmatica, considerand totul o farsa sau un asa numit "publicity stunt" pentru a promova un film sau produs nou.

Tabara 3 va fi plina de bucurie, acestia fiind cei care erau convinsi de mult de existenta extraterestilor (benevolenti) si deja vor porni sa faca planuri de plecare spre Londra cat mai repede.

Tabara 4 va fi ingrozita, de asemenea convinsi de mult de existenta extraterestilor, dar in acelasi timp convinsi ca au venit sa ne extermine, si vor incepe sa se inarmeze cu ce pot, posibil cativa chiar sa se sinucida.

Tabara 5 va fi apatica, care vor fi constienti de eveniment, dar vor astepta linistiti deznodamantul, fiind constienti de faptul ca nu pot influenta cu nimic situatia.


Personal cred ca daca s-ar intampla as intra in tabara 5, dar nu voi sti sigur decat daca se va intampla. Asa ca veniti odata mai repede, voi extraterestri benevoli, pentru a solutiona aceasta dilema.

Niciun comentariu: