joi, 12 martie 2009

Watchmen

Watchmen este un comic book care a facut furori de-a lungul timpului de la aparitia ei in perioada 1986-1987 si pana in zilele noastre, cand s-a reusit in sfarsit transpunerea ei pe marele ecran.

Actiunea se desfasoara intr-un univers paralel in care America a castigat razboiul din Vietnam, lucru extrem de bine subliniat in comic book si de asemenea in film, datorita aparitiei unui "supererou" - un om de stiinta dematerializat in urma unui experiment stiintific care reuseste sa se re-materializeze si ca urmare sa aiba control asupra materiei - cu urmari destul de interesante: Nixon este in al 3-lea mandat la Casa Alba, masinile pe baza de combustie interna sunt inlocuite de masinile electrice, benzile desenate au ca subiect doar povesti tip fantasy, supereroii fiind ceva monden, etc.

Evenimentele pornesc cu moartea unui fost supererou, The Comedian, un om pragmatic si fara scrupule care nu era iubit de nici unul din vechii "colegi" de breasla. Totusi unul din ei, Rorschach, incepe sa investigheze crima, in ideea ca cineva vrea sa se razbune pe fostii supereroi, majoritatea fiind retrasi fortat de o lege.

Desi sunt un geek declarat, iar Watchmen face parte din cultura obligatorie geek, am aflat de el destul de tarziu, de la un prieten f bun care este fan mare al lui Alan Moore, dar dupa ce l-am citit am asteptat si eu cu sufletul la gura filmul, impreuna cu restul milioanelor de fani.

Filmul este o capodopera, fiind prima ecranizare fidela 95% a unei carti sau benzi desenate, si adaptata extrem de bine pentru a cuprinde ideea scenelor extrem de greu de filmat. Actorii joaca excelent, in frunte fiind Jackie Earle Haley, care reuseste un Rorschach extraordinar, scena din cantina inchisorii va deveni scena de referinta in viitor in cinematografie, coloana sonora extrem de bine aleasa, iar regizorul Zack Snyder a reusit un lucru declarat imposibil de multi oameni, inclusiv mai multi regizori care au avut tenative de ecranizare inaintea lui si s-au lasat pagubasi repede.

Am vazut filmul la Mall-ul din Vitan, impreuna cu 2 prieteni care nu citisera comic book-ul si o sala plina de oameni din care cred ca mai mult de 2% nu aveau cat de cat habar ce inseamna cu adevarat Watchmen, pentru ei fiind un film interzis celor mai mici de 18 ani si care promitea actiune si explozii. Desi mai era o scena pana la sfarsit, majoritatea erau deja in picioare sa plece dupa ce "eroul negativ" isi primise "pedeapsa".
Unul din prieteni mi-a zis razand ca se pare ca nu le-a placut filmul. La care i-am raspuns: Da ce a fost facut pt ei?. Pentru ca adevarul este ca acest film a fost facut pentru fani. Daca exista oameni care l-au vazut fara sa stie sursa si dupa aceea au cumparat si comic book-ul sa il citeasca, este foarte bine, dar fanii adevarati sunt cei care au sprijint proiectul de la inceput si ei sunt populatia tinta a filmului.

Acum toti asteptam versiunea Director's Cut pe DVD care va fi de durata de 4 ore, spre deosebire de 2 ore si jumatate versiunea de cinema.

Niciun comentariu: