miercuri, 20 aprilie 2016

Lectura de început 2016

Anul 2016 a început molcom din punct de vedere cărți citite:


Prima carte a fost o recitire (prima dată am citit antologia acum aproximativ douăzeci de ani) a antologiei Povestiri ciberrobotice, coordonată de Alexandru Mironov, conținând povestiri cu tematica roboților inteligenți, scrise fie de autori români: Alexandru Ungureanu, Dănuț Ungureanu, Dorin Davideanu, Dorel Dorian, Doru Pruteanu, Ovidiu Bufnilă, George Ceaușu, Adrian Rogoz, Alexandru Mironov, Sorin Simion, Cristian Tudor Popescu, Mihail Grămescu, precum și autori străini: Isaac Asimov, Frederik Pohl, Robert Sheckley, Gérard Klein, Robert F. Young, Ilia Varșavski, Dezső Kemény, Arthur C. Clarke.

A fost o încântare să recitesc această antologie, două dintre texte fiind adând înrădăcinate în memoria mea: Sham-Poo, animalul electronic de casă, de Alexandru Ungureanu, și Orașele, de Gerard Klein. 




Scott Meyer este autorul seriei Magic 2.0, serie îndrăgită de mine, așa că am sărit pe un nou titlu de-al lui, deși Master of Formalities nu face parte din seria amintită. Cu toate acestea nu am fost dezamăgit, cartea urmărind o societate galactică în care anumite reguli de conduită sunt strict respectate, chiar și în cazul războaielor. Iar cei care se asigură de acest lucru sunt un fel de majordomi oficiali, acești Maeștri ai Formalităților. Dacă aș fi nevoit să descriu cartea într-o singură frază, aceasta ar fi următoarea: Univers similar cu Dune, plin de birocrație, diplomație și cu mult umor. 



Am continuat seria cărților lui Scott Meyer, alunecând un pic în afara SF-ului, cu The Authorities, umorul autorului aici transpus într-un univers contemporan în care un antreprenor foarte bogat pune la un loc o echipă de specialiști ca alternativă la poliție. Personajul principal este un polițist la începutul carierei sale, care este racolat în această echipă ciudată (CSI cu mult umor și putere de deducție în stilul Sherlock Holmes).





Trilogia The Scourge, scrisă de Roberto Calas, se închide cu Nostrum și Emaculum, continuând aventurile cavalerului Edward Dalyngrigge, precum și a tovarășilor săi într-o Anglie medievală care se confruntă cu invazia unei noi ciume, care transformă oamenii în zombi. Autorul a fost extrem de conștiincios în privința documentării pentru această serie, majoritatea personajelor fiind oameni care au trăit în secolul 14, inclusiv Edward Dalyngrigge.




După era medievală am sărit la un western postapocaliptic cu roboți uriași, delectându-mă cu Fighting Iron al lui Jake Bible, o carte cu personaje pline de clișee, dar în același timp fără să fie de carton, descriind încercarea unui pilot de mech de a traversa o Americă devastată de mai multe războaie în trecut, în care legea se împarte cu plumb, oțel și aliaje extrem de rezistente.



După atâtea cărți electronice am zis să revin la hârtie, și prima apărută în cale a fost O vrăjitoare se va naște, prima carte din seria Conan Barbarul a lui Robert Howard publicată de Editura Crux Publishing, lansată recent la Final Frontier 2016. Aici Conan este căpitanul gărzii reginei Taramis, stăpâna Khauranului. Regina descoperă, într-un mod brutal și aproape fatal, că are o soră geamănă, soră care a decis să îi ia locul lui Taramis și să distrugă încetul cu încetul regatul.


Ultima carte devorată a fost romanul de debut al lui Alexandru Lamba, Sub Steaua Infraroșie, apărută la Editura Tritonic, și lansată tot la Final Frontier 2016. Cartea reprezintă un debut în forță care ridică ștacheta pentru noi restul autorilor, aspiranții la scrierea și publicarea de romane (un adevărat beneficiu pentru cititorii de SF). Personajul principal face parte din echipajul unei nave trimise pentru investigarea unei sfere Dyson (semn de o civilizație tehnologică extrem de avansată) personaj care îndeplinește funcția de telefon intergalactic.

Niciun comentariu: