marți, 14 octombrie 2008

Clanurile de pe Alpha

Paranoia exista in fiecare dinte noi, variind de la om la om. Fiecare om se teme de ceva, chit ca o arata celorlali sau o ascunde cat mai bine inlautrul sau.

In cadrul science fiction-ului omul care a descris cel mai bine paranoia este Philip K. Dick, el insusi fiind atat de paranoic incat si-a dezvoltat o filozofie rezumata in ultimele cuvinte "Eu sunt viu, voi sunteti morti" - pentru el lumea inconjuratoare era creata de propria lui imaginatie.

Paranoia lui este si unul din motivele pentru care cartile sale au avut asa mare succes, si inca il au, datorita faptului ca fiecare dintre noi se poate identifica intr-o anumita masura cu personajele sale, fiecare recunoaste sentimentul de a crede ca este urmarit, ori ca i se doreste raul de catre cineva apropiat, ca toata lumea este impotriva ta la un moment dat.

Ultima carte citita semnata de Dick este Clanurile de pe Alpha, o carte destul de scurta, dar intriganta, in care personajul principal, Chuck Rittersdorf, este un agent CIA programator de simulacre (semi-inteligente artificiale pentru androizi) care se trezeste dat afara din casa de sotia sa, o femeie care desi este consilier matrimonial, nu reuseste sa faca mariajul propriu sa mearga. Astfel incepe o serie de evenimente in care Chuck se trezeste intre ciocan si nicovala, singura decizie care poate sa o ia fiind sa isi omoare nevasta. Lucru care pare usor de facut avand in vedere faptul ca nevasta lui este trimisa intr-o misiune pe un satelit, fosta colonie/spital psihiatric, acum devenind un teritoriu ravnit atat de Pamant cat si de o rasa extraterestra, misiune in care CIA-ul trimite un simulacru care este controlat de insusi Chuck.

Oare isi va duce la capat Chuck actiunea criminala, avand in vedere ca toata lumea crede deja ca este capabil de crima respectiva, atat de mult incat i se cere sa scrie un scenariu de televiziune a unei situatii identice?

Niciun comentariu: