luni, 13 octombrie 2008

Brisingr

Pe 20 septembrie a aparut cea de-a treia carte din seria Inheritance a lui Cristopher Paolini, un american de 24 de ani, care are tot respectul si in paralel toata invidia mea. De ce? Pentru talentul lui extraordinar de a transpune in cuvinte o lume fantastica si complexa in stilul lui Tolkien, care a fascinat intreaga lume de la aparitia primei carti, Eragon, aparuta in 2003, urmata de Eldest in 2005, si de Brisingr anul acesta, dupa cum am mentionat la inceput. Desi initial se anunta o trilogie, anul trecut a devenit o serie de 4 carti, altfel ne-am fi luptat cu o a treia carte de dimensiuni impresionante.

Eu am descoperit prima carte doar acum 2 ani prin iarna, in Diverta-ul de la Scala, si cum am inceput sa o citesc abia am reusit sa o las din mana ca sa dorm si sa mai lucrez la servici (dar mai trebuie si din-astea). Imediat cum am terminat-o am verificat pe internet de continuare, descoperind ca aparuse si ea, si cum nu aveam rabdarea sa astept sa fie tradusa si in Romania pentru a afla ce se intampla, am comandat imediat de pe amazon ambele carti. Nu am fost deloc dezamagit de hotararea mea, intr-o saptamana cartile au venit iar Eldest a fost devorata in decursul a 4-5 zile (culmea e ca imi aduc aminte exact ca am terminat-o pe 31 decembrie 2006 ora 10.00 - imediat cum am inchis cartea mi-a sunat telefonul si am vazut ora).

Povestea urmareste un tanar denumit Eragon, nepotul unui fermier, care isi descopera destinul adevarat de a deveni Calaret de Dragon si de a lupta pentru eliberarea lumii de Galbatorix, un Calaret de Dragoni innebunit de putere si actualul rege si tiran.

Desi cartile contin "cliseele" cu care ne-am obisnuit deja in acest gen de carti, elfii, piticii, revelatiile privind relatiile de sange intre eroi pozitivi si negativi, dragostea aproape imposibila, etc, nu ai cum sa nu indragesti personajele, sa te detasezi de ele, sa te intrebi care va fi urmatoarea intoarcere de situatie si cum se va termina urmatoarea lupta.

Recomand tuturor sa citeasca cartile in momente cand vor sa se relaxeze, sa traiasca emotiv o serie de aventuri frumoase (si in nici un caz sa vada filmul care a incercat sa ecranizeze prima carte, un esec la fel ca si 90% din ecranizarile incercate pana acum)

Niciun comentariu: