vineri, 13 martie 2015

Under the Empyrean Sky - Blightborn - Chuck Wendig




Am găsit primele două cărți ale Chuck Wendig din trilogia Heartland pe Amazon, la ofertă, și am zis să le iau. Cu toate că este mai mult un SF pentru adolescenți (și suntem aproape îngropați de câte serii similare au apărut), universul este gândit bine (oricum mai bine decât altele de acest gen).

În universul acesta omenirea a progresat tehnologic, dar nu toți beneficiază de acest lucru. Clasele sociale sunt bine delimitate, oamenii de rând trăind la sol, unde ocupația principală este de a procesa o specie de porumb, care a eliminat restul culturilor agricole, pentru a produce combustibil pentru orașele zburătoare ale claselor sociale înalte și mijlocii. Orașele respective, denumite flotile, dețin puterea și nu au milă față de cei de la sol. 

Cael McAvoy este tânărul căpitan al unei echipe de gunoieri, oameni care recuperează materiale pentru a le refolosi, echipă formată din cei mai buni prieteni ai săi, Lane și Rigo, și fata pe care o iubește, Gwennie. Însă până și iubirea nu este o libertate permisă celor de la sol, măritișul fiind stabilit tot de cei care îi guvernează, iar Cael se trezește "obligat" cu o altă fată, Gwennie fiind la rândul său "obligată" cu băiatul primarului satului lor, binențeles inamicul nr. unu al lui Cael.

Viața lui Cael se complică mai mult pe zi ce trece, pornind de la descoperirea că tatăl său nu este un om blând și laș, câștigarea familiei lui Gwennie a unei loterii, premiul fiind acceptarea familiei pe o flotilă, faptul că sora sa care fugise de acasă este și ea pe aceeași flotilă, dar acesta este doar începutul. 

Niciun comentariu: