miercuri, 19 martie 2014

Furtuna pe Windhaven - George R.R. Martin, Lisa Tuttle



George R.R. Martin și Lisa Tuttle ne povestesc în Furtună pe Windhaven povestea lui Maris din Mica Amberly, despre cum a crescut admirând zburătorii, cum a devenit unul și cum și-a trăit viața de zburător.

Windhaven este o planetă unde de câteva sute de ani o navă spațială de colonizare a eșuat, supraviețuitorii descoperind o planetă acoperită cu apă în proporție de 98%, ne-existând continente ci doar insule. În timp s-au format mici comunități pe diferitele insule, dar neavând multă tehnologie metodele de comunicare între insule sunt doar două: bărcile și zborul.

Zburătorii sunt oameni care cu ajutorul unui material subțire dar rezistent, ultima rămășiță de pe nava stelară, reușesc să planeze și să zboare între insule pentru a purta mesaje. Ei sunt respectați pentru acest lucru. Aripile sunt lucrul cel mai de preț, dar ele se transmit de la părinții zburători la primul născut. Maris este fiica adoptivă a unui zburător, și o zburătoare extrem de talentată, dar când fratele său și fiul natural al zburătorului împlinește vârsta, Maris trebuie să renunțe la aripile sale, să nu mai poată zbura, o sentință mai gravă decât moartea.

Niciun comentariu: