miercuri, 6 martie 2013

The Cobra Trilogy - Timothy Zahn



Trilogia Cobra, autor Timothy Zahn, a fost scrisă între anii 1985 şi 1988, cuprinzând cărţile Cobra, Cobra Stike şi Cobra Bargain.

În universul Cobra omenirea s-a dezvoltat şi extins în spaţiul cosmic, având un număr mare de planete colonizate. Dar omenirea nu e singură, având contact şi împărţind graniţe cu două rase extraterestre, cu una dintre ele având un conflict armat cu câţiva zeci de ani înaintea începutului primei cărţi, acum existând pace. Dar deodată a doua rasă, denumită Troft, invadează două planete ale oamenilor de la graniţa lor. Omenirea ia paşi spre a elibera planetele, iar cel mai important pas este crearea unei unităţi de luptă de gherilă, Cobra, soldaţi extrem de bine selectaţi care primesc o serie de îmbunătăţiri: oase întărite cu aliaje extrem de rezistente, servomotoare la încheieturi, arme laser în mâini şi picioare, amplificatori optici, etc. Pe scurt nişte super-soldaţi care arată ca oameni obişnuiţi, perfecţi pentru misiuni de infiltrare şi lupte de gherilă. Jonny Moreau este unul dintre aceşti soldaţi Cobra, un băiat care va fi transformat atât fizic cât şi psihic de acest război, apoi descoperind cât de greu este să se reintegreze în societate după terminarea conflictului, aceeaşi problema având şi restul soldaţilor Cobra rămaşi în viaţă. Din fericire se găseşte o soluţie: folosirea lor în misiunea de colonizare a unor noi planete după domeniul Troft. Binenţeles că vor apărea alte probleme, dar Jonny Moreau reuşeşte să le rezolve, în timp devenind încetul cu încetul implicat în politică.

În a doua carte Jonny a mai îmbătrânit, dar fii săi îi calcă pe urme, unul în politică, iar unul din gemeni devine la rândul său Cobra. Iar toata familia va fi implicată în noua criză, Corwin pe plan politic, iar gemenii pe plan de acţiune, când rasa Troft le propune o înţelegere ciudată: cinci noi planete pentru colonizare pentru eliminarea unei ameninţări de pe altă planetă, Quasama. Astfel porneşte o misiune de explorarea acestei ameninţări, o misiune care se dovedeşte extrem de periculoasă.

În ultima carte familia Moreau este în continuare unul din factorii principali ai vieţii de pe lumile Cobra, acum Jasmine Moreau fiind noul recrut Cobra, prima femeie Cobra din istorie, şi care primeşte un loc în misiunea de a explora iar planeta Quasama, misiune care de la bun început dă de un Charlie Foxtrot imens, Jin rămănând singura supravieţuitoare într-un mediu ostil.

Am văzut că Zahn a mai scris o trilogie tot în universul Cobra, denumită Cobra War , pe care probabil o voi lua în curând pentru afla restun aventurilor familie Moreau, dar deocamdata mai am încă o trilogie a lui Zahn care ţipă la mine să o citesc.

Niciun comentariu: