duminică, 8 mai 2011

Altered Carbon, Broken Angels, Woken Furies - Richard MorganAm citit prima carte din trilogia Takeshi Kovacs a lui Richard Morgan acum 3 ani, grație editurii Tritonic, cu o plăcere imensă, la vremea respectiva nu mai citisem de mult un roman cyberpunk bun. După ce am terminat-o m-am interesat de continuari, și am aflat că Tritonic promitea apariția celorlalte două cărți în scurt timp. Din păcate acest lucru nu s-a întâmplat nici până azi, din ce motive nu știu. Deoarece anul acesta am ales să merg iar la mare de 1 Mai, și nu doream să am un bagaj prea voluminos, am zis să profit de Kindle și să îl încarc cu câteva cărți ca să îmi pot satisface pofta de lectură în timpul acesta - pe tren și letargia de la mare-, iar trilogia Takeshi Kovacks a câștigat concursul.

Altered Carbon ne prezintă un Takeshi Kovacs - fost Trimis (adică forțele superspeciale Planetare, echivalentul a unui CIA combinat cu KGB, Mossad și multe altele - traducerea fiind NU TE PUI CU NOI), încarcerat virtual pentru acte criminale-, se trezește downloadat pe Pământ pentru a juca rolul unui detectiv particular pentru un om extrem de bogat și influent care are o mică problemă: a fost omorât în condiții ciudate și vrea să știe de ce. Urmează un roman polițist cyberpunk care face filmul Blade Runner să fie mic copil.

Broken Angels continuă cu aventurile lui Kovacs, acum pe altă planetă, angajat într-o armată care luptă contra unei mișcări revoluționare, când apare o oportunitate fabuloasă: descoperirea unui artefact extraordinar, o poartă care permite transfer hyperspațial instant. Astfel Takeshi se înhaită cu un fost revoluționar, o arheoloagă, un corporatist finanțator și o trupă de foști soldați deveniți ca și el mercenari pentru a găsi și revendica acest artefact pentru o corporație, in schimbul unei plăți fabuloase. Dacă prima carte bate filmul Blade Runner, a doua carte bate filmul Kelly's Heroes.

Woken Furies închide seria cu un Takeshi Kovacks întors pe planeta sa, Harlan's World, cu o misiune de răzbunare personală, dar se trezește încurcat într-o altă problemă cu implicații majore pentru întreaga planetă: posibila reintoarcere la viață a unei figuri revoluționare dispărută de trei secole, și astfel a reînceperii uneia dintre cele mai mari și sângeroase revoluții
din istorie. Ca să continui cu analogiile carte/film, ar putea merge V for Vendetta - dacă greșesc, asta e, errare humanum est.

Concluzia? Dacă vă place cyberpunk-ul, această serie nu trebuie să lipsească din lista voastră de lectură, fie trecută sau viitoare.

Niciun comentariu: