luni, 28 februarie 2011

A War of Gifts - Orson Scott Card


Jocul lui Ender al lui Orson Scott Card este una dintre cele mai faimoase cărți SF, prima dintr-o serie vastă și extraordinară. Deși în ultima vreme autorul a stârnit niște controverse prin opiniile sale privind relațiile de homosexualitate, talentul său imens de povestitor nu poate fi contestat de nimeni.

Deși seria lui Ender, compusă până recent din Saga lui Ender și Saga Umbrelor, conținea 8 cărți, Card a mai scris 3 cărți pentru completarea ei și lucrează la a 4-a, pentru a conecta cele două Saga-uri. Unii ar putea să spună că aceste cărți au fost scrise doar pentru a mai scoate niște bani din universul acesta. Eu sunt de părere că banii pot fi și ei parte din motiv fără a eclipsa dorința de a termina povestea lui Ender în totalitate.

A War of Gifts tratează o perioadă scurtă din timpul lui Ender în Școala de Luptă, deși personajul principal este Zeck Morgan, un tânăr cu o memorie perfectă și un intelect avansat, din păcate cu un tată predicator religios aproape fanatic care și-a îndoctrinat copilul ca un robot religios.

Zeck nu vrea să plece la Școala de Luptă, dar este forțat de lege, și deși adoptă o atitudine pacifistă și se izolează în religia sa practicată în mintea sa - Școala de Luptă interzice practicarea religiilor - el observă 2 colegi îndeplinind o tradiție olandeză echivalentă a lui Moș Nicolae și, indignat de acest lucru, pornește o mini-cruciadă împotriva acestei practici, deoarece în religia tatălui său Moș Nicolae este Satana.

Astfel pornește un mini-război al intelectelor unor băieți-genii, un război care se pare că doar Ender poate să îl neutralizeze.

Cum? Citiți cartea. Are doar 196 de pagini, toate pline de psihologia cu care ne-a obișnuit Card în universul Ender. Eu acum trec să citesc celelalte două cărți: First Meetings in Ender's Universe și Ender in Exile.

Niciun comentariu: