marți, 17 august 2010

Rîul Liniştit - Nicola Griffith

Rîul Liniştit este o carte foarte bună de citit într-o zi ploioasă, când nu ai chef de nimic decât de o carte bună.

Personajul principal, Lore Van de Oest, este o fată dintr-o familie extrem de bogată şi puternică, într-un viitor apropiat în care poluarea este o problemă majoră. Povestea ia loc în 3 timpuri: prezent, când Lore îşi conduce viaţa ei singură, trecutul apropiat, când Lore depindea de o altă femeie, Spanner, şi trecutul îndepărtat, unde Lore trăia cu familia.

Schimbarea drastică din viaţa ei se întâmplă după ce este răpită de doi necunoscuţi, ţinută ostatică câteva luni, după care este anunţată că familia nu a plătit şi o urcă într-o dubă. Disperată, reuşeşte să scape, după ce îl răneşte pe unul din răpitori, şi se trezeşte pe podul unui rîu într-un oraş european. Acolo o găseşte Spanner, o femeie care trăieşte din furturi de identitate şi alte mici infraţiuni cybernetice. Spanner o întreţine pe Lore, îi face rost de un nou implant de identitate, dar o forţează încetul cu încetul să facă nişte lucruri de care Lore este dezgustată.

La un moment dat Lore reuşeşte să scape de influenţa lui Spanner şi să îşi creeze o nouă viaţă, se angajează la o uzină de reciclare a apei din oraş, domeniu în care este extrem de calificată datorită trecutului şi familiei sale, dar neputând să îşi divulge secretul postul este unul mediocru.

Dar Lore va descoperi că nu poţi scăpa de trecut atât de uşor, şi acest lucru nu este neapărat o nenorocire.

Niciun comentariu: