marți, 17 februarie 2009

50 de bani

Astazi mi-am dat seama ca Romania incepe incetul cu incetul sa aplice din ce in ce mai mult o practica invatata de la americani, maruntul din preturi. Americanii au de mult o practica de a avea cam 80% din preturi terminate in 99 de centi. Nu este 50 de dolari, este 49.99, deci este mai ieftin. Din asta se poate scoate un mic profit, deoarece nu prea multi stau si asteapta sa ia acel cent ca rest, si desi te gandesti ca nu poti scoate multi bani din asta, sa facem un mic calcul:

Luam ipotetic cazul unui vanzator de ziare, lucru obisnuit in ambele tari, ca sa nu zicem ca fac discriminare si dau exemplu ceva care se aplica doar uneia dintre ele. Acest vanzator vinde mai multe ziare, dintre care sa zicem ca unul dintre ele costa 99 de centi. Daca are un client obisnuit care ii cumpara in fiecare zi acelasi ziar, si ii da un dolar fara sa astepte restul, omul scoate profit minim de 1 cent (desi el normal scoate profit mai mult, ziarul el trebuie sa il ia mai ieftin pentru ca ia en-gros de la compania care tipareste ziarul).
Anul are 365 de zile, sa zicem ca scadem 30 de zile pentru concediu si boala, etc, deci 335 de zile in care omul ia ziarul. Asta inseamna 335 de centi profit de la un om pe an, adica 3 dolari si 35 de centi. Nu mult, dar cu 3 dolari si 35 de centi in State iti poti lua ceva de mancare de la Macdonalds sau ceva de genul acesta.

Acuma un vazator de ziare nu are doar un client, altfel dupa 2 luni s-ar spanzura de foame. Daca am aproxima un numar mediu de 50 de clienti pe zi, atunci ar veni 50 x3,35=167,5. Asta e altceva zic eu, 167, 5 dolari e ceva ca un profit suplimentar, mai iti cumperi ceva cu ei de Craciun cu ei.

La noi in Romania nu se aplica treaba la 99, ci cu 50 de bani. Nu este generalizata, sunt si preturi cu 10 bani, 20 de bani, etc. Dar majoritatea eu le-am gasit cu 50 de bani. De aici rezulta 2 cazuri:
1. Ai cei 50 de bani, si ii platesti, caz fericit, scapi de maruntul care zornaie in buzunar.
2 Nu ai 50 de bani, dai 1 leu (daca il ai si pe el). Aici apar 3 sub-cazuri:
2.1 Primesti rest 50 de bani, superb, mai ai bani de o cafea la sf zilei
2.2 Are 50 de bani sa iti dea inapoi, dar ii zici ca nu e nevoie
2.3 Nu are sa iti dea rest
3 Nu ai deloc marunt, si esti iertat de acei 50 de bani

Reluam cazul vanzatorului de ziare, acuma in Romania. Ziar care costa 1,50 lei. Client zilnic, nu asteapta rest, are tot timpul 2 lei la el pt ziar, profit minim 50 de bani, 335 de zile, pe an profit minim de 167.5 lei (aproape 47 de dolari!!!). La acelasi numar mediu de 50 de clienti pe zi avem
8375 lei pe an (aproape 2392 de dolari!!!!!!!).

Dupa calculele acestea, care cred ca le-am facut bine, de azi nu voi mai lasa cei 50 de bani rest, decat daca ma grabesc foarte tare sau chiar nu are rest sa imi dea, poate asa mai reusesc sa mai strang si eu mai multi bani pt mine.

Niciun comentariu: