vineri, 7 noiembrie 2008

Zeii Fluviului

Seria Lumea Fluviului de Philip José Farmer este una din seriile care au dat batai de cap multor romani cu ceva ani in urma, din motivul ca Nemira a publicat doar primele 2 carti din serie, lasand-une cu buzele umflate in mijlocul unei actiuni palpitante care o urmarisem cu sufletul la gura. Cei care au fost destepti au reusit sa faca rost de restul cartilor in engleza, restul, printre care si subsemnatul, au asteptat pana anul trecut cand Nemira a republicat primele 2 carti si a inceput sa publice si restul cartilor.

Subiectul este unul foarte interesant, pe malul unui fluviu imens se trezesc la viata toti oamenii de pe Pamant nascuti intre epoca preistorica si secolul 20, in corpuri cu varsta de 25 de ani, indiferent de varsta la care au murit (in afara de tinerii care au murit inainte de 25, care au varsta de la data mortii lor), fiecare cu un recipient legat de mana denumit in carte potir.
Ei descopera relativ repede ca pe aceasta lume pot muri din nou, dar a doua zi sunt reinviati tot pe malul fluviului, dar nu in aceeasi zona (posibil ca originea conceptului de random spawn area din jocuri - prima carte a fost publicata in 1971)

Farmer foloseste ca personaje principale personalitati istorice, precum Sir Richard Burton, Alice Hargreaves, Samuel Clemens (aka Mark Twain), Regele John al Angliei, Mozart, Jack London, Hermann Goring, Cyrano de Bergerac, etc., care afla incetul cu incetul detalii privind aceasta lume ciudata ce este de fapt un experiment desfasurat de o rasa denumita Etici.

Primele 4 carti sunt extrem de incitante, lasand indicii incetul cu incetul privind adevarul asupra scopului lumii si Etici in sine, urmarind cursa personajelor de a ajunge la capatul fluviului in turnul unde isi au Eticii sediul, adevarul iesind la iveala la sfarsitul celei de-a 4 carte, Labirintul Magic.

Dar Farmer a vrut sa ofere si o concluzie mai detaliata a seriei, nu ca alte carti unde eroul reuseste sa salveze lumea/galaxia/universul si nu detaliaza ce se intampla dupa aceea.

Astfel a aparut Zeii Fluviului, care din pacate nu se ridica la inaltimea restului seriei, mai mult fiind un tratat psihologic al lui Richard Burton, cu putina actiune, dar totusi cu un deznodamant bun de incheiere a cartilor.

Merita cartea citita? Da, daca ai citit restul seriei, dar poate ca mai bine o concentra intr-un capitol sau doua la sfarsitul Labirintului Magic.



Niciun comentariu: