sâmbătă, 10 noiembrie 2012

Statia Pierzaniei - China Mieville



Stația Pierzaniei este un roman SF în care autorul ne prezintă o lume ciudată, pe suprafața căruia sunt o mulțime de specii, inteligente sau nu: oameni, khepri (ființe cu trupuri umane și capete de insecte), garuda (păsări umanoide), și multe altele. În plus față de acestea, există mulți Refăcuți, membri ai diferitelor specii care au fost declarați criminali, pe drept sau dimpotrivă, și refăcuți genetic, modificați prin implaturi, etc.

Societatea din orașul Noul Crobuzon este una de dictatură pe jumătate ascunsă, miliția este incognito, orice ființă poate fi informator sau milițian, iar în acest oraș sosește un garuda fără aripi, căutând un om de știință care ar putea să îl ajute să zboare din nou. Din nefericire el declanșează astfel un lanț de evenimente care vor zgudui orașul din temelii și cu sute de victime colaterale.

Stilul lui China Mieville în această carte îmi aduce aminte de cum scrie Garth Ennis, mai ales în seria Preacher, și va trebui să îi mai citesc și celelalte cărți spre a vedea dacă își păstrează stilul sau diferă.

Niciun comentariu: