miercuri, 3 octombrie 2012

Daruri - Voci - Ursula Le Guin

 


Cartea Daruri este prima carte din seria Cronicile Ținuturilor din Apus, a doua carte fiind Voci, cu care cititorii de limba română au luat sau pot lua cunoștință cu ajutorul editurii Corint (din nou ciudat puse în colecția Junior, dar asta e, așa putem demonstra că adulții sunt doar niște copii deghizați în oameni maturi).

Daruri ne prezintă un univers amplu imaginat de Ursula le Guin, o lume în care magia este activă, în anumite zone cei care au magia în ei fiind denumiți oameni cu daruri. Ele variază, de la vorbirea și influențarea animalelor, mișcarea lucrurilor foarte grele, omorârea prin junghere vrăjite, îmbolnăvirea înceată, dar sigură. Darurile se transmit din tată în fiu sau din mamă în fiică. 

Orrec Caspro este fiul unui brantor al cărui dar este unul puternic și înfricoșător: des-ființarea. Care când se manifestă la el, se face necontrolat, Orrec fiind nevoit să fie legat la ochi tot timpul. Gry Barre, prietena lui din copilărie, este fiica soției brantorului cu darul de a chema animalele, dar ea nu dorește să îl folosească în mod nociv pentru animale, gen vânătoarea. Iar viețile lor de-abia încep să se complice.

În a doua carte personajul principal este Memer Galva, o fată din orașul Ansul, un oraș cucerit de 17 ani de o armată, a cărui religie interzice scrisul și cărțile, un fapt tragic pentru oraș și locuitorii săi, în trecut Ansul având o bibliotecă extraordinară și o societate bazată pe cărți. Dar în oraș vin Orrec Caspro și soția sa, Gry, Orrec fiind acum unul dn cei mai faimoși povestitori, iar venirea lor pornește o avalanșă de evenimente, care va schimba multe lucruri, fie ele bune sau rele.

Aștept cu nerăbdare apariția celei de-a treia cărți, Puteri, pentru a afla restul aventurilor lui Orrec Caspro.

Niciun comentariu: