duminică, 11 decembrie 2011

1999: Premiile Hugo - Millenium BooksCartea 1999: Premiile Hugo este prima din Seria Repere în literatura Science Fiction & Fantasy cu care editura Millenium Books ne va răsfăța și ne va prezenta istoricul prozei scurte în aceste domenii.

Deocamdată ne sunt dăruite în acest prim volum câștigătoarele premiilor Hugo - aka Oscar-urile din SF&F -din anul 1999 la categoriile povestire, nuveletă și nuvelă (da, știu, obișnuința unora de a categorisi fiecare lucru, nu pot fi toate puse la povestiri scurte, era mai simplu, dar atunci ar fi fost mai scurtă ceremonia, etc, bla bla).

Greg Egan este premiatul la nuvelă din acel an, cu o poveste în 3 acte a unui băiat care își găsește credința, o urmează o bună parte din viața sa, dar la un moment dat începe să aibă îndoieli, și urmările cercetărilor sale.

Bruce Sterling a excelat la categoria nuveletă cu aventurile a 2 spioni cyborgi prin Asia din viitor, unde descoperă o fostă bază militară secretă și rezultatele a unor cercetări robotice, bilologice și sociologice stranii.

Terminăm cu premiantul din 1999 la povestire, și anume Michael Swanwick, în care o astronaută naufragiată pe Io, un satelit de-al lui Jupiter, se chinuie să ajungă la o navetă, trăgând după ea corpul neînsuflețit al colegei sale, având o discuție cu însuși satelitul.

Deși mi se pare că ar fi fost mult mai interesant să se publice și restul de opere care au candidat în anul/anii respectivi la aceste premii, aștept cu nerăbdare următoarele cărți din serie.

Niciun comentariu: