miercuri, 24 august 2011

Ready Player One - Ernest Cline
Ready Player One este o carte extraordinară, scrisă de Ernest Cline, omul care a scris si scenariul filmului Fanboys, un film bunicel, care putea fi mult mai bun, dar nu din motive legate de scenariul inițial.

În Ready Player One o mare parte din omenire trăiește cel mai mult în realitate virtuală, OASIS, un MMO-like creat de un programator cu dificultăți sociale, dar genial în creare de jocuri. Iar la moartea sa el anunță prin intermediul unui testament video că toată averea sa și controlul companiei GSS, proprietara OASIS, va reveni celui care va găsi în cadrul OASIS un Easter Egg, ascuns foarte bine în spatele a 3 porți magice, la rândul lor ascunse și încuiate.

După 5 ani de căutări fără izbândă, un jucător reușește să obțină prima cheie, și astfel se relansează vînătoarea de chei, porți, acum la un ritm mult mai alert și mult mai periculos.

Cartea conține o multitudine de referințe și omagii privind filme, cărți, seriale, formații și melodii din anii 80, dar nu numai, autorul strecurând și unii autori sau actori mai contemporani din tagma UBERGEEK - John Scalzi, Cory Doctorow și Will Wheaton-.

Ready Player One a intrat în topul cărților mele preferate pe locul 3, după cartea Sfârșitul Jocului (Headcrash) de Bruce Bethke, un alt cyberpunk genial scris în același stil, care este pe locul 2, și după Peregrinările lui Tuf (Tuf Voyaging) de George R.R. Martin care tronează pe locul 1.

Cyberpunk? Check.
Fantasy? Check.
Romance? Check.
Suspense? Check.
Action? Check.
Adventure? Check.
READY PLAYER ONE? CHECK.

PS. Se pare că Warner Bros. a cumpărat drepturile de autor pentru ecranizarea cărții. Dacă Cline va fi co-scenarist și va avea influență asupra regizorului, s-ar putea să avem un film superb pe lângă cartea sursă.

Niciun comentariu: