joi, 30 decembrie 2010

The City and the Stars - Arthur C. Clarke





















Ce se va întâmpla în viitor? Aceasta este una din întrebările nemuritoare, întrebare care apare în mintea fiecărui om zilnic. Dar majoritatea se întreabă legat de viitorul apropiat, pentru cel îndepărtat gândindu-se doar foarte puțini, acei vizionari și visători.

Arthur C. Clarke a fost un vizionar excepțional, el ajtând la dezvoltarea radarului în timpul celui de-al doilea răyboi mondial, a sateliților, și a scris numeroase cărți extraordinare. În The City and the Stars, Clarke imaginează un viitor în care omenirea a cucerit spațiul, după care a ales să se retragă înapoi pe Pământ și să se izoleze într-un oraș care poate supraviețui până la sfărșitul planetei.

Orașul Diaspar are milioane de locuitori, care pot trăi mii de ani, după care își pot transfera conștiința în băncile de memorie vaste ale orașului, și "re-naște" după alte mii de ani pentru a trăi altă viață, cu posibilitatea recuperării memoriilor precedente. Astfel orașul, un monument al tehnologiei umane, a devenit o enclavă care rezistă milenii de ani, dar în care omenirea stagnează. Nu mai există dorința de cercetare tehnologică, nu mai există dorința de explorare, fiecare este mulțumit. Totuși există din când în când oameni speciali, Unici, care nu au mai trăit până acum alte vieți. Personajul principal este unul din Unici, Alvin, un tânăr de 20 de ani care descoperă că este special, cele mai importante aspecte fiind curiozitatea, dorința de explorare și absența fricii de a părăsi orașul.

Astfel Alvin, ajutat de tutorele său și de Joker-ul Orașului, reușeste să iasă din oraș, și să descopere lucruri extraordinare, cel mai important fiind trecutul adevărat al omenirii.

Niciun comentariu: