joi, 4 martie 2010

Wyrm - Orson Scott Card

Orson Scott Card se poate spune că are o pasiune pentru copii ca personaje principale în cărţile sale. Dar aceste cărţi nu sunt scrise doar pentru copii - deşi aş recomanda ca limita minimă de vârstă pentru ele 12 ani.

În Wyrm personajul principal este o copilă de 15 ani, Patience, fata celui mai bun diplomat şi asasin al conducătorului oamenilor de pe planeta Imakulata, planetă unde o navă spaţială a oamenilor a eşuat de mii de ani. Oamenii au supravieţuit pe planetă, deşi nu ca singura rasă, umanoidă sau nu, gînditoare şi conştientă de sine. Planeta găzduieşte şi geblingii, dwelfii şi gaunţii, şi în cele din urmă wyrmii, din care a mai rămas unul singur, Unwyrm.


Din păcate Unwyrm este fiinţa cu cea mai mare putere de pe planetă, scopul ei fiind eliminarea şi inlocuirea fiinţelor de pe planetă cu copii săi. Singura problemă este că mama posibilă copiilor lui Unwyrm este Patience, de şapte ori şi încă de şapte ori cea de-a şaptea fiică a căpitanului navei care a adus oamenii pe Imakulata.

Patience a fost crescută de tatăl său şi de Angel, omul de încredere al lor, pentru a fi la fel de bună ca tatăl său, şi poate chiar mai bună, ca diplomat şi asasin. Cel puţin aşa crede ea până la moartea tatălui său, când află că destinul său este de a merge la Cranning, locul unde este Unwyrm, pentru a decide viitorul oamenilor: fie îi va condamna la moarte dând viaţă copiilor lui Unwyrm, fie îl va ucide şi va salva lumea.

Împreună cu Angel, Sken, Reck, Ruin şi Will, unul din cele mai ciudate grupuri văzute vreodată pe planetă (formula de aventurieri din Dungeons & Dragons nu lipseşte din din această carte), Patience porneşte spre Cranning spre a îşi întâlni destinul.

Din fericire această carte nu face parte dintr-o serie, cum ne-a obişnuit până acum Card, aşa că poate fi citită fără frica de a aştepta continuarea o perioadă lungă de timp.

Lectură plăcută!

Niciun comentariu: