joi, 18 februarie 2010

Comics-uri esențiale
În ultima vreme n-am mai apucat să citesc cărți ca de obicei, abia am reușit ieri să termin Povestiri Fantastice a lui Liviu Radu după ce o începusem acum 3-4 săptămâni. Motivele au fost mai multe: mutarea într-o nouă locuință, schimbarea prefixului, logaritmul natural și reușita de a mai ieși în oraș mai des cu prietenii.

Mutarea a avut o consecință destul de grea în prima săptămână: lipsa de internet acasă. Caz în care când mai stăteam la calculator din obișnuința m-am mai apucat să recitesc niste comics-uri care le am în varianta electronică. Dintre ele se evidențiază seria Hitman scrisă de Garth Ennis, care are mai multe comic-uri de succes, începând cu seria Preacher, care a fost și primul meu contact cu Ennis, urmând cu seria Hitman din universul DC și The Boys (serie încă neterminată).

Preacher este povestea lui Jesse Custer, un preot american care se trezește cu o entitate scăpată din Rai, entitate născută dintr-un înger și un demon, care are puterea Cuvântului lui Dumnezeu (traducere: ce îți spune Jesse Custer să faci, tu o faci orice ar fi acest lucru). Jesse este însoțit de fosta lui prietenă și de un vampir irlandez, și este vânat de o societate secretă, de un cowboy nemuritor devenit Îngerul Morții și de bunica lui.

Hitman este povestea lui Tommy Monaghan, un asasin profesionist din Gotham City, care deține în urma unei întâlniri nu prea norocoase cu un extraterestru o formă de telepatie și viziune X-ray, care îl ajută totuși să se descurce în Gotham. Totuși Tommy este un om cu limite morale și onoare, nu genul de om care omoară tot ce mișcă. El are ca prieteni și ajutoare pe alți asasini, Natt the Hatt, Ringo Chen, Hacken și Sean Noonan, omul care îi este aproape tată lui Tommy.
Prieteni pe care se poate baza în momentele grele când are de înfruntat demoni din iad, mafioți fără scrupule, agenți CIA și ființe cu puteri supernormale. Și pe lângă acestea îl ajută moral pe Superman și vomită pe Batman (nu mă credeți citiți și veți vedea).

The Boys este povestea unei unități de civili colaboranți cu CIA-ul în vederea monitorizării, strângerii de informații, șantajarea, baterea și în unele cazuri omorârea de super-eroi. Șeful unității, un englez cunoscut doar ca Butcher, are o ură de moarte față de super-eroi, dintre care majoritatea sunt niște ființe fără scrupule, care sunt super-eroi doar pentru bani, faimă și puterea de a face orice vor ei. Butcher are o echipă mică dar eficientă, formată din Mother's Milk, care este rațiunea și conștiința echipei, The Frenchman, un francez ciudat pe care nu vrei să îl deranjezi, The Female, o fată de 12-13 ani care omoară cu ușurință și naturalețe și nu vorbește deloc (decât cu The Frenchman, și doar printr-un fel de telepatie) și Hughie, un scoțian recrutat de curând după ce iubita lui a fost omorâtă din greșeală de un super-erou. Toți membrii au primit injecții cu formula chimică V, adevăratul motiv pt supraputeri (radiațiile gamma, mutațiile genetice și extratereștrii fiind doar minciuni inventate pt oamenii de rând), pentru a putea avea șanse de supraviețuire în acest război cu super-eroii.

Garth Ennis îmi place foarte mult pentru că el în universurile create de el oamenii și super-eroii au probleme umane, sunt egoiști, răi, lacomi, leneși și în totalitate precum în viața reală.

În stilul lui Garth Ennis este și seria Transmetropolitan scrisă de Warren Ellis, descriind lupta unui jurnalist, Spider Jerusalem, într-un viitor cyberpunk, împotriva corupției și injustiției a doi Președinți ai Statelor Unite, ajutat de 2 asistente ale sale. Spider este vulgar, violent, fără pic de reținere în majoritatea timpului, dar este ultimul jurnalist care luptă pentru adevăr și vai de cel ce i se pune în cale.

Pe lângă comics-urile care le am deja precum PS 238, Nodwick, Megatokyo, Fables, etc, comics-urile Preacher, Hitman, The Boys și Transmetropolitan vor fi cât de curând în colecția mea, fie luate de pe Amazon, Ebay, BookDepository, librăria Anthony Frost sau orice altă sursă.

Un comentariu:

Octav spunea...

daca iti plac comics te invit si pe blogul meu :)

http://smokingcoolcat.blogspot.com