sâmbătă, 6 februarie 2016

Lectura de final 2015

Finalul anului 2015 a fost mai leneș din punct de vedere actualizare a listei de cărți citite - sau blog, după cum i se spune din când în când. Dar vine primăvara, și e timpul de trezire din hibernare.



The Dragon Chronicles este o antologie editată de Ellen Campbell, conținând douăsprezece texte superbe, unele făcând parte din serii mai vaste, altele de sine stătătoare. Cititorii vor lua cunoștință cu universuri în care dragonii sunt condamnați, vânați, uitați, dar și unele în care dragonii sunt temuți sau obișnuiți. 

 
Punktown: Shades of Grey este continuarea seriei Punktown a lui Jeffrey Thomas, aici având co-autor pe fratele lui, Scott Thomas, dezvăluind mai multe straturi și povești ale orașului Paxton, un amalgam de civilizații și culturi intergalactice de pe o planetă îndepărtată. Din păcate unele povestiri nu sunt la același nivel precum cele din prima carte, dar fanii primei cărți o vor aprecia.


Alien Wars încheie trilogia Fenris, Cyrus Gant și Klane continuând să lupte împotriva rasei Kresh, rasa extraterestră care domină sistemul Fenris și a pus gând rău omenirii. Însă amenințările nu se rezumă doar la Kresh, pe listă fiind încă o rasă extraterestră, Chirr, precum și spaima primară a omenirii, Cyborg-ii.


Marian Coman este unul din puținii autori de SF români care au avut curajul de a încerca self-publishing-ul, cu ajutorul Amazon. Degetele lui ne aduc patru povești fantastice, trei dintre ele inspirate din perioada comunistă.


Chaos Quarter este începutul unei serii space opera care m-a acaparat din primele capitole, personajele principale fiind un agent al Comunității Terrane Libere și echipajul său racolat încetul cu încetul de pe diferite planete în timpul misiunii sale: de a afla ce se ascunde după sectorul de spațiu denumit Sectorul Haosului.


Synthesis Alpha este prima carte din seria Synthesis, o serie în care roboții se revoltă, destul de similar cu filmele din seria Terminator - dar fără călătorii în timp. Cartea se desfășoară pe două planuri, cel al roboților, denumiți ferrani, și al oamenilor care încearcă să reziste. Dar nu toți ferrani vor exterminarea oamenilor.

  
Seria Ancillary de Ann Leckie se închide (momentan, sunt sigur că universul acesta va fi explorat în continuare prin alte cărți) cu Ancillary Mercy, în care Justice of Torren continuă să supraviețuiască în mijlocul unui război civil din imperiul Radchaai. Un ambasador nou extraterestru apare în ecuație, complicând situația existentă, dar oferind și o posibilă soluție. Aștept cu interes ecranizarea seriei.


Dead or Alive închide seria Blackjack a lui Ben Bequer, acum având co-autor pe Josh Hoade, o serie cu super-eroi. Din păcate ultima carte m-a dezamăgit, nefiind la înălțime primelor cărți. Un punct în minus îl are și din cauza faptului că majoritatea acțiunii se petrece în România, și deși descrierea Bucureștiului (Gara de Nord și alte cartiere) este bine realizată, restul acestei Românii din carte poate aduce la indignare pe orice român.


Mercury Revolts este neașteptata carte din seria Mercury a lui Robert Kroese, o carte un pic mai serioasă decât primele trei, în care autorul a decis să critice mult mai direct tendința Americii de a deveni un stat totalitar. Umorul este în continuare prezent, dar nu la același nivel. 


Hard Luck Hank este prima carte din o serie măricică (6 cărți momentan), Hank fiind un mutant de pe o stație spațială de la marginea spațiului cosmic explorat, care beneficiază de invulnerabilitate. Principala lui funcție pe stație este de negociator între găștile de criminali (mesagerul pe care nu îl poți omorî dar care te poate omorî destul de ușor). Dar viața lui se complică în momentul când pe stație apar alți mutanți, unul dintre ei mult mai puternic.


Anul 2015 a marcat încheierea a multor trilogii pentru mine. Trilogia Frontlines este una dintre ele, Angles of Attack continuând aventurile lui Andrew Grayson în spațiu, obiectivele lui acum fiind să se întoarcă pe Pământ, un Pământ atacat și ocupat de rasa extraterestră denumită Lankie. 


Man of War, altă serie space opera, continuă cu Brothers in Valor, în care Max Robichaux continuă să dea dureri de cap imense Krag-ilor, rasa extraterestră cu care omenirea este în război de mult timp. Dar norocul său și istețimea sa vor fi puse la încercare din ce în ce mai mult, devenind o țintă importantă pentru șobolanii spațiali.

 
Cartea a cincea din seria Cronicile Blacknight continuă aventurile lui James Black, detectivul vampir, și a partenerului său, de asemenea vampir, prietena lui Sabrina, polițistă, a noii sale protejate, Abby, încercând să reziste Stăpânului orașului, un vampir foarte puternic, dar și comploturilor lui Lilith, sefa mafiei supernaturale din oraș.


Aceasta a fost porția electronică, toate savurate pe Kindle-ul meu generația a treia (da, cel cu tastatură).


 
Ajungând și la porția de cărți tipărite, începem cu Povestiri de la marginea realității, scrisă de Dan Rădoiu, publicată de Crux Publishing, în care găsim optsprezece povestiri, fie umoristice, fie cu tâlc, fie tragice, de la fantome blestemate, duhuri chinuite de copii, un Spân lovit de noroc, călătorii ale sufletelor, etc. Mi-au plăcut foarte mult toate textele, în afară de unul - Un metru optzeci pe tocuri -, mult prea tragic și scurt. Ce să fac, sunt un optimist.

  
Liviu Surugiu ne-a adus Atavic, publicată de Editura Tritonic, un roman în stilul Codului lui Da Vinci, în care perosonajul principal, Vil Rus, un inspector de poliție, descoperă un grup mai presus de Illuminati, care au ca scop găsirea Mântuitorului, al cărui embrion a fost rezistat într-o mumie egipteană. Apoi Rus devine paznicul acestui Mântuitor, datorită faptului evident că tot restul puterilor de pe planetă încearcă să pună mâna pe această pârghie religioasă. 

 

Metamorfoze este o antologie editată de Crux Publishing, subiectul fiind ființele mele preferate din Fantasy: Vârcolacii. Povestiri vechi, dar care nu au fost traduse până acum în română, se întrepătrund în această antologie cu două texte moderne autohtone, fiecare aducându-ne fiori și spaimă când întâlnim acești licantropi.

Să vedem ce ne aduce anul 2016.

Niciun comentariu: