luni, 7 februarie 2011

Little Brother - Cory Doctorow



















De la faimosul 11 septembrie 2001, America (și nu numai) a intrat într-o stare de paranoia și frică care a crescut exponențial, câteodată cu motive întemeiate sau nu. Lupta împotriva terorismului există, dar începe să sară peste unele limite, un exemplu fiind noile metode de percheziționare a pasagerilor curselor aeriene.

Cory Doctorow ne descrie în Little Brother o America similară, în care din păcate se petrece un act terorist în San Francisco, detonarea unor explozibili pe un pod din oraș. Astfel începe un coșmar pentru Marcus Yallow, un tânăr de 17 ani cu tendințe liberaliste, dar fără urmă de anarhism, un adolescent împreună cu prietenii săi jucând un joc inocent care se trezește arestat de Departamentul de Securitate Internă(DHS), dus într-o închisoare clandestină, torturat, și apoi eliberat cu promisiunea că o mișcare greșită și nu va mai vedea lumina zilei.

Dar Marcus pornește o luptă împotriva DHS pentru a afla soarta prietenului său cel mai bun, de care nu se mai știe nimic de la arestarea sa în același timp cu Marcus.

Cartea descrie o situație posibilă, care pe zi ce trece pare din ce în ce mai apropiată, un semnal de alarmă pentru toți oamenii, demonstrând căi prin care toți am putea fi supravegheați și privați de intimitate.

Câteodată paranoia poate fi un aliat de nădejde.

Niciun comentariu: