joi, 11 noiembrie 2010

Dragonii Heorot - Larry Niven, Jerry Pournelle, Steven Barnes



















Duo-ul Larry Niven - Jerry Pournelle a scris Lumea Pay, titlul original fiind The Mote in God's Eye, apărută la noi în editura Teora, una din cărțile de care îmi aduc aminte cu plăcere deseori. În ignoranța mea credeam că este o carte stand alone, dar am aflat acum că are și o continuare, prima carte a apărut în 1974, a doua apărută în 1993 - la noi prima carte a fost publicată în anul 2000 - deci mai am încă o carte de trecut în wish list.

Seria Heorot, ambele cărți apărute în editura Nemira, tratează aventurile unei expediții de colonizare umane pe Avalon, a patra planetă din sistemul Tau Ceti, unde ajung după o călătorie de 100 de ani, cu ajutorul criogenizării membrilor echipajului prin rotație. Odată ajunși acolo descoperă că criogenizarea are efecte secundare majore, o mare parte din cei 200 de coloniști având afectat nivelul de inteligență în grad mai mare sau mai mic.

Reușind să se adapteze situației acestea, coloniștii descoperă o problemă și mai mare: planeta ascunde o rasă de animale monstruoase, numite de coloniști grendeli, care în momentul când atacă se auto-injectează cu o substanță care le dă o viteză incredibilă. Deși inițial numărul victimelor crește exponențial, coloniștii reușesc să se apere din ce în ce mai bine, datorită ofițerului de securitate a expediției, Cadmann Weyland, singurul soldat dintre toți.

În a doua carte din serie acțiunea are loc la aproximativ 20 de ani de la sfârșitul primei cărți, când prima generație de copii ai coloniștilor au crescut, doritori de a explora planeta mai bine, sătui de insula unde au aterizat primii coloniști, și cerând din ce în ce mai mult să exploreze continentul, ignorând frica primilor privind misterele avaloniene nedescoperite. Oamenii au dezvoltat tehnici avansate de a omorî grendeli, tactici cunoscute la perfecție de fiecare colonist, dar planeta nu și-a arătat toată mâna, ca să folosesc o expresie de poker.

Astfel copii reușesc să convingă primii să organizeze o expediție pe continent, combinată cu o verificare a unei instalații miniere automate, din păcate cu un rezultat tragic: doi coloniști, cei care investigau instalația minieră, mor în condiții misterioase și oribile, rămânând numai oasele lor în mai puțin de 5 minute, deși nu era nici un grendel în apropiere.

La un an după aceste evenimente coloniștii sunt nevoiți să se reîntoarcă totuși pe continent, pentru a găsi explicația la moartea celor doi, descoperind noi mistere avaloniene, reușind totuși să supraviețuiască și să se adapteze.

Larry Niven a scris o a treia carte în universul Heorot, Destiny's Road, dar care are loc pe altă planetă, care cred că va ajunge și ea în wish list-ul meu tot mai mare.

Niciun comentariu: