luni, 15 decembrie 2014
Taxidermie - Narcisa Stoica
În 2012 editura Millenium Books a publicat romanul Taxidermie al Narcisei Stoica, un roman cu un univers fantastic foarte bine gândit, iar personajul principal este un taxidermist, o artă care și în zilele noastre este sub-apreciată.
Jaer Verron este un taxidermist care participă la concursul de taxidermie al Împăratului Raghmen I, câștigând cu un animal extrem de rar, dar este întemnițat după acuzația că animalul respectiv a fost creat, nu capturat și naturalizat. În noaptea de încarcerare este dus pe furiș în camera prințesei, pentru a primi o însărcinare importantă: crearea unui om naturalizat.
Dar Vasari este liderul unor proscriși, PonCim, și nimeni nu știe cum arată, așa că Jaer este nevoit să cutreiere regiunile Imperiului, denumite satrapii, pentru a afla câte mai multe informații despre cel care trebuie să îi creeze o copie naturalizată. În misiunea sa este ajutat de un băiat de la palat și de o fată din satrapia Catedralei, regiunea imperiului care prețuiește știința, informațiile și religia, capitala fiind o universitate condusă de călugări. Totuși numeroase piedici apar pe durata căutării, misiunea sa având o influență extrem de mare asupra Imperiului.
Personajele sunt bine dezvoltate, deși au anumite momente când reacțiile și atitudinile lor par mecanice, descrierea universului este foarte bine făcută, vizualizarea de către cititor a locurilor din roman fiind ușoară, iar sfârșitul a reușit să mă surprindă, evitând clișee atât de mult folosite de Hollywood.
miercuri, 10 decembrie 2014
Golem, Golem si alte povestiri fantastice - Liviu Radu
Liviu Radu, unul din cei mai mari povestitori din România, prinde bine la publicul SF, iar Nemira a învățat această lecție. Astfel pe lângă Înfruntarea Nemuritorilor, a treia carte din seria Taravik, Nemira ne-a mai adus anul acesta și Golem, Golem și alte povestiri fantastice, o colecție de (ghici ce!) povestiri, unele apărute și în alte colecții, dar pe care nu ai nici o neplăcere în a le reciti.
Fie că ni se prezintă situații posibile din trecutul nostru, din viitor, sau lumi diferite, de la primele cuvinte suntem prinși în cârligul autorului, iar când ne dă drumul la sfârșit apare regretul și dorința să mai fim prinși în cârligele poveștilor fantastice ale lui Liviu Radu.
sâmbătă, 6 decembrie 2014
Oceanul de la capatul aleii - Neil Gaiman
Neil Gaiman are talentul de a îți prezenta lumile sale atât de bine încât nu îți pui problema nici o secundă că nu ar fi posibil vreunul din lucrurile descrise.
Oceanul de la capătul aleii este povestea unui britanic care se întoarce în orașul natal pentru o înmormântare, dar se oprește în drum la o fermă unde când avea șapte ani a cunoscut o fată, Lettie Hempstock.
Dar când ajunge la fermă își aduce aminte tot ce s-a întâmplat, cum cu ajutorul lui Lettie a luat cunoștință cu lucrurile ascunse oamenilor normali, ființe fantastice care intră din când în când pe tărămul nostru și urmările acțiunilor lor.
vineri, 5 decembrie 2014
World War Z - Max Brooks
Dacă întrebi zece oameni pe stradă despre World War Z, există o șansă mică să găsești unul dintre ei care știe că există și cartea, nu numai filmul ăla cu Brad Pitt. Sper doar ca filmul să fi ajutat destul de mult la vânzarea cărții, legătura dintre ele fiind titlul și un capitol din carte care se regăsește și în film.
Max Brooks (fiul lui Mel Brooks) ne prezintă o situație extrem de credibilă din punctul de vedere al reacției oamenilor și a țărilor la un război global împotriva unui inamic necruțător, zombii (aceasta fiind partea mai puțin credibilă - dar nu imposibilă).
Cartea este o serie de interviuri a diferiți supraviețuitori ai războiului, fiecare povestind prin ce a trecut și ce a văzut în cadrul acestui conflict armat complet diferit de oricare altul din istoria omenirii: soldați, doctori, profitori de război, părinți și copii, descriu ororile, metodele de supraviețuire și combatere din perioada respectivă.
World War Z este o carte extrem de bine documentată, cu personaje vii, credibile, neexagerate, o carte care nu trebuie ratată de fanii SF, și nu numai.
Labels:
Max Brooks,
World War Z
luni, 1 decembrie 2014
Metro 2034 - Dmitry Glukhovsky
După lupte seculare a apărut în limba engleză și mult așteptata carte Metro 2034, continuarea lui Metro 2033 a lui Dmitry Glukhovsky.
Viața din lumea postapocaliptică Metro continuă în buncărul imens care a fost metroul din Moscova, acum ultima rămășiță a omenirii, care duce o luptă neîncetată de supraviețuire cu radiația, monștrii creați de radiație, și omenirea în sine.
Personajul principal este un om bătrân, poreclit Homer, care a avut atât norocul cât și ghinionul să fie mecanic de tren în ziua când au căzut bombele atomice, ducându-și o viață de soldat, istoric și cronicar al Metro-ului, în stația Sevastopol, stație mărginașă dar esențială pentru energia electrică. Dar când două convoaie trimise pentru provizii la altă stație nu se întorc, Homer este ales să meargă cu cel trimis să investigheze, un soldat solitar, eficient și nemilos, care nu se va opri de la nimic ca să apere Metro-ul.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)