marți, 30 august 2011
Wild Cards - Down and Dirty - George R.R. Martin
A cincea carte din serie tumultul din universul Wild Cards nu se oprește.
Yeoman duce la un nivel nou lupta sa cu mafiotul asiatic Kien, care în paralel zdrobește Mafia italiană a New York-ului, Senatorul Gregg Hartman ripostează împotriva celor care știu sau bănuiesc că este un as, iar colac peste pupăză Croyd Crenson devine purtătorul unui virus wild card-mutație, care poate infecta pe oricine, fie natural, joker sau as.
miercuri, 24 august 2011
Ready Player One - Ernest Cline
Ready Player One este o carte extraordinară, scrisă de Ernest Cline, omul care a scris si scenariul filmului Fanboys, un film bunicel, care putea fi mult mai bun, dar nu din motive legate de scenariul inițial.
În Ready Player One o mare parte din omenire trăiește cel mai mult în realitate virtuală, OASIS, un MMO-like creat de un programator cu dificultăți sociale, dar genial în creare de jocuri. Iar la moartea sa el anunță prin intermediul unui testament video că toată averea sa și controlul companiei GSS, proprietara OASIS, va reveni celui care va găsi în cadrul OASIS un Easter Egg, ascuns foarte bine în spatele a 3 porți magice, la rândul lor ascunse și încuiate.
După 5 ani de căutări fără izbândă, un jucător reușește să obțină prima cheie, și astfel se relansează vînătoarea de chei, porți, acum la un ritm mult mai alert și mult mai periculos.
Cartea conține o multitudine de referințe și omagii privind filme, cărți, seriale, formații și melodii din anii 80, dar nu numai, autorul strecurând și unii autori sau actori mai contemporani din tagma UBERGEEK - John Scalzi, Cory Doctorow și Will Wheaton-.
Ready Player One a intrat în topul cărților mele preferate pe locul 3, după cartea Sfârșitul Jocului (Headcrash) de Bruce Bethke, un alt cyberpunk genial scris în același stil, care este pe locul 2, și după Peregrinările lui Tuf (Tuf Voyaging) de George R.R. Martin care tronează pe locul 1.
Cyberpunk? Check.
Fantasy? Check.
Romance? Check.
Suspense? Check.
Action? Check.
Adventure? Check.
READY PLAYER ONE? CHECK.
PS. Se pare că Warner Bros. a cumpărat drepturile de autor pentru ecranizarea cărții. Dacă Cline va fi co-scenarist și va avea influență asupra regizorului, s-ar putea să avem un film superb pe lângă cartea sursă.
luni, 22 august 2011
Wild Cards - Aces Abroad - George R.R. Martin
În volumul patru din seria Wild Cards o delegație compusă din politicieni, ași, jokeri și reporteri americani întreprind un tur mondial pentru a vedea cum sunt tratați victimele virusului wild card în diferite țări.
Din Caraibe, Egipt, India, și până în Japonia, Franța, Anglia, Australia, Canada și multe alte țări, personaje familiare și noi au mici sau mari revelații, cunoștințe noi sau vechi, aventuri mai mult sau mai puțin periculoase, iar la final spunem adio unuia dintre cele mai respectați jokeri și sperăm ca viitoarele aventuri să fie la fel de intrigante și palpitante.
miercuri, 17 august 2011
The Gospel of the Flying Spaghetti Monster - Bobby Henderson
M-am apucat să citesc The Gospel of the Flying Spaghetti Monster după ce am citit acest articol. Am zis că o carte care a făcut să zâmbească un US Marine Corps Drill Sergeant ar trebui să fie superhaioasă.
Deși are câteva idei comice în natura lor și scrisă destul de bine, cartea nu a reușit să mă facă să râd tare, doar să zâmbesc pe alocuri -deci sunt bun pentru cariera de urlat la răcani toată ziua- , și nici nu cred că ma voi converti la această religie în curând, dar pe viitor poate fi o variantă foarte acceptabilă pe lângă restul celor existente acum.
vineri, 5 august 2011
Singur pe Ormuza - Liviu Radu
Liviu Radu este Asimov-ul SF-ului românesc, și îl dovedește pe deplin în cartea Singur pe Ormuza, o colecție de povestiri scurte în care întâlnim extratereștri care dau omenirii șanse, sau îi cuceresc subtil și în mod politic, un Dumnezeu care face farse jucatorilor de golf, cronica meciului dintre Zmeu și Făt Frumos, un alt punct de vedere al poveștii lui Mos Crăciun, viața unui pistolar hăituit ani de-a rândul de viitor, Complexul lui Ooedip, și multe altele, toate extraordinare și originale, multe dintre ele demne de ecranizare în filme sau seriale ( poate în viitor dacă câștig la LOTO).
Singur pe Ormuza este o carte care nu trebuie ratată de SF-iștii români și de cei străini care ne-au învățat limba deocamdată, și cu noroc și traducere poate va fi citită și de restul lumii, pentru că merită pe deplin.
marți, 2 august 2011
Praxis - Walter Jon Williams
Și am reușit din nou să încep o trilogie la care voi avea de așteptat destul pentru a afla finalul ei.
Editura Leda ne aduce Praxis, prima carte din seria Dread Empire's Fall, în care ne atașăm repede de soarta celor două personaje principale, locotenentul Gareth Martinez și cadetul Carolyne Sylla, oameni prinși într-un sistem multi-planetar guvernat de rasa Shaa, care totuși au ales din motive neștiute să se sinucidă unul câte unul, ultimul reprezentant al rasei urmând să se stingă în scurtă vreme. Astfel se creează un gol de putere, și una din multele rase cucerite în trecut de Shaa intenționează să umple acest gol.
Stilul cărții este de SF militar, iar descrierea bătăliilor este una foarte realistă din punct de vedere al fizicii sale, cum nu am mai citit din seria Lost Fleet, și abia aștept ca Leda să ne bucure cât mai repede cu restul aventurilor lui Martinez și Sylla, împreună cu restul universului extraordinar lor țesut de Walter Jon Williams.
Labels:
Leda,
Praxis,
Walter Jon Williams
Abonați-vă la:
Postări (Atom)