joi, 29 mai 2014

A Sword into Darkness - Thomas A. Mays



A Sword into Darkness ne prezintă un viitor posibil, în care prin anii 2020 un om descoperă că dinspre Delta Pavonis se îndreaptă spre Pământ un obiect la o viteză echivalentă cu jumătatea vitezei luminii, urmând să ajungă în 33 de ani. Din păcate nu este luat în serios de guvernul american, dar avantajul său și al oamenirii este că el este deja un om bogat și extrem de inteligent.

Astfel Gordon Lee pornește să caute soluții tehnologice pentru a construi nave, sonde și metode de apărare împotriva acestui potențial pericol asupra Pământului. El racolează o serie de oameni în acest proiect, cel mai important fiind Nathan Kelley, fost comandor în Marina Americană, om cu disciplină, intelect și antrenament pentru situații dificile.

Dar oare va fi suficient pentru a reuși să întâmpine și în caz de nevoie să oprească acest obiect necunoscut?

Shambling Towards Hiroshima - James Morrow



Am citit cartea Shambling Towards Hiroshima de James Morrow la timpul potrivit, adică la doua zile după ce am văzut Godzilla (sau Godzilla 3D dacă ne luam după cei care se ocupă de promoția filmelor în România - dacă am ochelarii 3D pe ochi, nu mai trebuie să scrieți în titlu că e 3D!!!!!).

James Morrow prezintă un punct de vedere al sfârșitului celui de-al doilea război mondial posibil, în care aflam un plan secret al americanilor de a intimida japonezii într-o capitulare fără multe victime, printr-o demonstrație a ce s-ar întâmpla dacă ar trimite șopârle mutante să distrugă Japonia.

Dar pentru ca demonstrația să aibă efectul maxim, se hotărăște folosirea unui om într-un costum. Intră în scenă un actor din Hollywood a cărui carieră este în filmele de groază, coleg de breaslă cu Bela Lugosi și restul.

Cartea este genul umoristic/satiric, cu o prezentare a Hollywood-ului din anii 1945, a producătorilor, scenariștilor și regizorilor, și merită citită, mai ales de fanii filmelor horror din acea perioadă.

luni, 19 mai 2014

In the Time of Kings - N. Gemini Sasson



N. Gemini Sasson ne prezintă în In the Time of Kings povestea unei iubiri care traversează timpul în ambele sensuri.

Ross Lyndon Sinclair e în luna de miere în Scoția, profitând să investigheze un pic și genealogia sa, pe lângă timpul cu soția sa. Dar Claire are un accident vascular, și într-una din zilele când Ross se duce la spital, un camion îl lovește și il trimite într-un șanț.

Dar când Ross se trezește, nu mai este în 2013, și în 1333, și descoperă că este în trupul lui Roslin Sinclair, unul din strămoșii săi. Oare va supraviețui Ross în timpul acesta medieval și va reuși să se întoarcă la soția sa?

luni, 12 mai 2014

The Bible Repairman and Other Stories - Tim Powers



Tim Powers este un scriitor care ne demonstrează talentul său imens în colecția The Bible Repairman and Other Stories.

Colecția cuprinde șase povestiri, diferite, în care oameni diferiți iau contact cu fantome sau spirite, descoperirea fiind una neașteptată sau nu, dar cu consecințe importante și decizii pe măsură.

Sand - Hugh Howey



Hugh Howey ne demonstrează din nou că poate construi lumi care ne emoționează cu fiecare cuvânt citit, și care nu te lasă să te oprești până la final.

Sand are loc tot într-o lume post-apocaliptică, dar diferită de bine cunoscuta serie Wool (tradusă de curând și de Nemira, titlul fiind tradus ca Silozul), aici acțiunea având loc într-un deșert imens care a cuprins marea majoritate a Americii, zona acțiunii fiind aproape de fostul Detroit, îngropat la sute de metri sub nisip.

Personajele principale sunt o familie, formată din o mamă, o fată și trei băieți, destrămată de plecarea tatălui familiei respective, fiecare încercând să se descurce cum poate: fata a devenit scufundător de nisip, urmată de fratele cel mai mare în aceeași profesie, cei doi frați mici lucrând și mergând la școală, dar având același scop, scufundarea în nisip fiind în sângele lor, iar mama familiei a ajuns să fie matroana unui bordel.

Dar viața familiei se schimbă din ce în ce mai repede din momentul când fiul cel mai mare se scufundă cu un prieten și găsesc Detroit-ul cel plin de comori.

Arthur Rex - Thomas Berger



Copil fiind m-am delectat printre alte cărți și cu Legendele Mesei Rotunde, unde Artur și cavalerii săi dovedeau vitejie și eroism.

Anii au trecut, și găsind la ofertă Arthur Rex al lui Thomas Berger am zis să mai reintru un pic în această lume a cavalerilor. Thomas Berger ne oferă același material de bază, dar mai detaliat și mai cizelat pentru o audiență mai matură.

Legenda lui Artur este cunoscută, așa că cititorii nu vor găsi schimbări de final, dar cred că vor aprecia viziunea autorului asupra legendelor (dar cred că mulți cititori mi se vor adăuga în dorința de intra un pic în lumea aceasta pentru a le da palme după ceafă celor doi cavaleri extraordinari: Artur și Lancelot).