luni, 25 februarie 2013

Citadela Autocratului - Gene Wolfe



Ultimul volum din Cartea Soarelui Nou îl poartă pe Severian către destinul său, dar cu mici popasuri la un spital de campanie, o casă călătoare în timp, câmpul de bătălie a două armate monumentale, și în final înapoi în turnul Ghildei Torționarilor și apoi la Casa Absolută. Se reîntâlnește cu
câteva personaje din trecutul său aventuros, deslușește unele din misterele rămase, și pornește spre noul său destin, aducerea Soarelui Nou.

Per total Cartea Soarelui Nou mi-a plăcut, dar autorul are tendința câteodată să lungească prea mult descrierile peisajului, sau povești care nu au extrem de mult de-a face cu acțiunea principală (dar am impresia că au fost scrise în perioada când se plăteau cărțile la numărul de cuvinte). Tot respectul față de traducătorul sau traducătorii acestei serii, o muncă titanică, și așteptăm în continuare alte cărți SF de la Editura Leda.

miercuri, 20 februarie 2013

Spada Lictorului - Gene Wolfe



Spada Lictorului este al treilea volum al Cărții Soarelui Nou, la începutul căreia Severian a ajuns în orașul Thrax, pentru a își lua în primire funcția de călău, conform ordinului Ghildei sale. Dar necazurile nu îl ocolesc nici acum, și trebuie să părăseasca și acest oraș relativ repede, fugind de mânia autorităților și de un asasin cu arme extrem de periculoase. Astfel Severian explorează tot mia mult din Urth și creaturile sale ciudate, câteodată salvând oameni, altădată omorând, țelul său de acum fiind să returneze Gheara ordinului Pelerinelor.

Urmează ultimul volum, și se anunță bătălii multe în el.

joi, 14 februarie 2013

Gheara Conciliatorului - Gene Wolfe



În al doilea volum din Cartea Soarelui Nou, Severian Torționarul își continuă depănarea amintirilor sale, începând cu îndeplinirea slujbei sale de călău într-un sat, din care ajunge să exploreze o cavernă de aur păzită de oameni regresați la nivelul de maimuțe, reîntâlnirea cu cel mai căutat om din tot Imperiul, o "plimbare" până la Casa Absolută, de unde domnește Autocratul, vizitarea temnițelor acestui domeniu, evadarea din acestea, reluarea rolului de actor ambulant și în final mijloc de înlesnire a accesării trecutului de către o vrăjitoare.

Să vedem ce ne mai aduce volumul trei.

luni, 11 februarie 2013

Umbra Tortionarului - Gene Wolfe



Umbra Torționarului este primul volum/carte din seria Cartea Soarelui Nou, în care personajul principal este Serverian, un Autocrat al Pământului din viitorul extrem de îndepărtat, care cu ajutorul memoriei sale extraordinare, el putând să își aminteasca orice moment din viața lui fără greșeală, ne povestește viața lui și ascensiunea sa de la un ucenic din Ghilda Torționarilor la conducătorul Imperiului.

În primul volum Severian are parte de acțiune și mistere cât cuprinde, și nu de puține ori este ajutat de personaje și mai misterioase, iar în anumite momente  o ia pe arătură cu povestirea pentru a face referințe ciudate la prezentul său sau un trecut și mai îndepărtat, dar per total cartea satisface atât fanii fantasy cât și pe cei ai SF-ului mai mult științific.

marți, 5 februarie 2013

Shadow Ops: Fortress Frontier - Myke Cole



Shadow Ops: Fortress Frontier ne aduce continuarea aventurilor lui Oscar Britton, ofițer în Armata SUA și magician din școala Portalurilor, care a evadat din baza Armatei din dimensiunea paralelă în care magia este la ea acasă, împreună cu ființele fantastice din mituri și legende.

Problema este că după evadarea sa Oscar a omorât celălalt magician Portalier, lăsând restul soldaților din bază blocați în acea dimensiune fără linie de aprovizionare sau retragere. Iar problema aceasta a căzut pe capul celui de-al doilea personaj principal al cărții, colonelul Alan Bookbinder, un colonel birocrat care și-a descoperit recent puterile magice și căre va trebui să găsească soluția pentru evacuarea a unei divizii de soldați dintr-un mediu extrem de ostil.

Cartea este la fel de antrenantă ca prima din serie, și sper să avem măcar a treia carte anul viitor, între timp am înțeles că autorul a propus o carte nouă, tot stil militar, personajul principal fiind un membru US NAVY SEAL.

duminică, 3 februarie 2013

The Way of Wyrd - Brian Bates



Brian Bates este un psiholog care explorează mitologia, spiritualitatea și vrăjitoria anglo-saxonă și legăturile cu tradițiile din alte culturi. După o extensivă cercetare, Bates a scris cartea The Way of Wyrd, în care pe baza unor scrieri vechi imaginează o poveste în care personajul principal, Brand, este un scrib al Bisericii Catolice care este trimis în Anglia saxonă să descopere misterele pagâne, pentru ca Biserica să fie pregătită pentru momentul când va încerca să pună bazele unei misiuni în ținut.

Brand, împreună cu ghidul său Wulf, un vrăjitor, ia contact cu ritualurile și lumea spirituală a saxonilor, reușind să își extindă viziunea asupra lumii și sufletului său, însă fără a își pierde credința în Dumnezeu, ba dimpotrivă.