joi, 26 aprilie 2012

Abația - Dan Doboș



Trilogia Abației de Dan Doboș ar trebui să fie cunoscută de toți SF-iștii români, ultima variantă fiind re-editată în palmaresul editurii Millenium Books, autorul profitând de ocayie pentru a face ultimele retușuri la această capodoperă.

Într-un stil similar al lui Frank Herbert din Dune, care a fost o influență majoră asupra SF-ului mondial, Dan Doboș a creat un univers în care religia poartă în continuare un rol major în civilizație, numai că religia implicată aici este o formă mutantă a creștinismului, care se pregătește de secole întregi pentru situația în care Dumnezeu își va atinge nemărginirea.

Super-soldați, clone cu memorii ascunse, sfinți atemporali, extratereștri, dezbateri filozofice și religioase, iubire, dramă, aveți de toate pentru toți în această carte, așa că nu mai stați și atacați Abația cu ochii și mintea voastră.

duminică, 15 aprilie 2012

Seria Star Force - B.V. Larson







Ultima serie SF stil militar care am descoperit-o este Seria Star Force, în care Pământul se trezește invadat prin surpriză de 742 de nave care înhață oameni de pretutindeni și îi supune la teste. Cei care supraviețiesc acestor teste devin comandanții acestor nave, cu un echipaj de o persoană, ei înșiși, navele având semi-inteligențe artificiale.

Până la această invazie Kyle Riggs era un profesor de programare al calculatoarelor, văduv cu doi copii și fermier part-time. Însă deodată se trezește comandantul unei nave alcătuită din roboți nano, și până să înțeleagă multe din ceea ce se întâmplă deja este în mijlocul unui conflict armat și apărând Pământul de alte nave extraterestre diferite față de cele nano.

Pe de-a lungul celor 4 cărți din serie( a 5-ea este în curs de elaborare) Riggs reușește să se descurce într-o mulțime de situații extraordinare, de la bătălii spațiale, bătălii cu infanterie impotriva unor mechanoizi imenși extrem de periculoși, explorarea altor sisteme planetare, etc.

Amatorii de SF militar nu ar trebui să rateze această serie.

Seria Zero Sight - B. Justin Shier
























Move over Harry Potter and Twilight, there's a new player in town!

Seria Zero Sight conține momentan 2 cărți, Zero Sight și Zero Sum, personajul principal fiind Diter Resnick, un adolescent inteligent dintr-un Las Vegas al unei Americi lovite de o criză economică destul de gravă. Dieter a fost crescut de tatăl său alcoolic și abuziv, unul dintre multele motive pentru care s-a jurat să facă tot posibilul să scape din Las Vegas și să meargă la o facultate de prestigiu.

Dieter are și un talent secret, el poate vedea anumite lumini situații periculoase - un fel de Spider-Sense vizual - care îi e de folos mai ales în bătăile de la școală. Numai că una din aceste bătăi are un rezultat exploziv care îi transformă viața. Se trezește cu o bursă integrală la o facultate exclusivistă (nu, nu primește scrisoarea printr-o bufniță) și în drum spre acea facultate întâlnește o fată ciudată și misterioasă dar extrem de atrăgătoare.

Urmează o serie de aventuri extraordinare pline de magicieni, vamipri, vârcolaci și dragoste, exact ce trebuie pentru adolescenți, fie tineri sau bătrâni.

Aștept cu nerăbdare următoarele cărți din serie, cel puțin încă una este în lucru.

luni, 2 aprilie 2012

The Hitman's Guide to Housecleaning - Hallgrimur Helgason




















The Hitman's Guide to Housecleaning este una din cărțile recente din Amazon Kindle Daily Deal, care deși nu prea este SF, nu am putut să rezist descrierii: un asasin profesionist al mafiei croate din New York, Tomislav Bokšić, aka Toxic, trebuie să dispară o perioadă din America datorită faptului că victima numărul 67 a sa (de când este profesionist) a fost agent FBI. În aeroport trebuie să scape de un control și la nevoie omoară un om pentru a îi prelua identitatea și să scape de poliție. Problema e că omul respectiv era un preot cu destinația Islanda.

Cartea este prima carte scrisă în engleză direct de autor, și a avut un succes mare, datorat în mare parte și unui umor negru care se înrudește cu cel britanic.

Inferno. Despre teroare si supranatural - Ellen Datlow






















Antologia Inferno conține 20 de povestiri scurte superbe care exploreaza paranormalul, psihicul uman și nu numai, o carte care mi-a plăcut extrem de mult și care nu va dezamagi pe nici un cititor de SF român, așa că fuga la Nemira, cumpărați și savurați.

PS Nu, nu primesc bani de la Nemira să îi ridic în slăvi.

Navele Pamantului - Orson Scott Card
























A treia carte din seria Întoarcerea Acasă continuă cu aventurile lui Nafai și restul familiei sale în căutarea căii de a se întoarce pe Pământ pentru a repara Sufletul Suprem.

Spre deosebire de celelate cărți, acțiunea este mult mai lenta, pe o durată mai lungă, cu momente "dramatice", care dezvoltă în continuare personajele, dar care întind un pic cam mult pelteaua la un moment dat, caracteristic lui Card, văzut și in alte scrieri de-ale lui.

Aștept continuarea seriei doar pentru a afla ce s-a întâmplat cu Pământul în acest univers, personajele deja nu ma mai atrag așa de mult.