marți, 12 octombrie 2010

Chemarea Pamantului - Orson Scott Card




















Din ciclul Nemira de serii superbe care sunt traduse încet, deși seria este terminată de mult - ok, sunt cârcotaș, este dreptul meu, dar în același timp le mulțumesc celor de la Nemira pentru munca lor și am răbdare - avem a doua carte din seria Întoarcerea Acasă a lui Orson Scott Card (unii spun că această serie ar egala-o sau ar întrece-o pe cea a lui Ender, mă rog, fiecare are dreptul la părerea lui).

Prima carte a fost incitantă, cu idei frumoase și suspans, personaje destul de bine conturate, plus ceva acțiune. Din păcate Chemarea Pământului se cam schimbă situația, personaje noi foarte puține, iar acțiunea capătă o tentă de telenovelă salvată doar de faptul că multe din personaje pleacă din oraș, deși find atât de multe telenovela poate continua în cartea a treia.

Voi rămâne "fidel" seriei și o voi citi în continuare datorită curiozității și posibilității de apariție a altor idei frumoase ca acelea din prima carte a seriei, Amintirea Pământului.

duminică, 10 octombrie 2010

Blestemul Nobilului Foul - Stephen Donaldson



















Blestemul Nobilului Foul este prima carte din seria Cronicile lui Thomas Covenant, Necredinciosul, o serie care a pornit ca o trilogie, dar care a crescut în timp, ultima carte fiind prognozată să apară în anul 2013.

Thomas Covenant este un om care avea o viață bună, un scriitor cu o carte de suuces, o soție iubitoare și un fiu mic, care pierde totul datorită unei boli nenorocitoare: lepra. Acum singur, evitat de toată lumea, încearcă să reziste izolării forțate de către comunitate, dar după un accident de mașină se trezește pe o altă lume.

Acolo este însărcinat de o ființă cu puteri magice impresionante că trebuie să ducă un mesaj Consiliului Nobililor al acestui Tărâm, anunțăndu-le vitoarea înfrângere și neputința lor de a o opri.

Covenant este prins în acest vis, deși pare foarte real, și începe o călătorie lungă și plină de primejdii, încercând să înțeleagă și să scape, dar în același timp încercând să și împiedice distrugerea acestui Tărâm.

Donaldson are un stil frumos de a povesti, care atrage și încântă, și aștept cu plăcere restul cărților din serie să apară pentru a afla restul poveștii lui Thomas Covenant, Necredinciosul.

Adâncurile Cerului - Vernor Vinge


















Adâncurile Cerului este a doua carte din seria Zonele Gândirii a lui Vernor Vinge, prima fiind Foc în Adânc, apărută tot în editura Nemira. Ne întâlnim din nou aici cu intrigă, prizonieri care plănuiesc căi de scăpare și ființe extraterestre.

O flotă Qeng-Ho a pornit spre un sistem solar extraordinar, cu o stea fluctuantă, care are o trăsătură și mai extraordinară: planeta sa adăpostește viață pe suprafața ei, o rasă arahnidă inteligentă. Din nefericire o altă expediție se îndreaptă spre aceeași țintă, dintr-un sistem solar condus dictatorial. După o bătălie între cele 2 flote, emergenții preiau controlul aspra restulor ambelor flote, dar nu există destule resurse pentru a repara destule nave ca să se întoarcă. Astfel trebuie să supraviețuiască până când păianjenii reușesc să ajungă la un stadiu tehnologic capabil să le fie de folos.

O lectură captivantă, cu destule surprize pentru a păcăli mulți cititori care cred ca pot ghici detaliile finale, care nu ar trebui să lipsească din biblioteca SF-istului român.

Povestiri Fantastice - Michael Haulică


















Ultima carte de la Millenium Press din captura de la Bookfest 2010 este Povestiri Fantastice, o antologie a scriitorului român Micael Haulică, unul dintre puținii autori SF români care își susține traiul din pasiunea sa, un lucru încă extraordinar din păcate.

Majoritatea povestirilor din antologie se întrepătrund, unele personaje secundare din povestiri sunt personaje principale în altele, altele nu. Totuși aceste povestiri sunt exemple a imaginației nemăsurate din aproape 30 de ani de creație SF.

Chit că unele povestiri din această carte nu vor fi atât de atrăgătoare precum altele - mărturisesc că nu am fost încântat de toate - nu trebuie să ratați șansa de a descoperi care sunt preferatele voastre.