marți, 19 octombrie 2010

Metro 2033 - Dmitry GlukhovskyDupă cel de-al doilea război mondial, când omenirea a descoperit frica războiului nuclear, a apărut întrebarea următoare: oare am putea supraviețui unui astfel de război?

Multe cărți și filme au tratat acest subiect, majoritatea având acțiunea în America. Totuși nu toate dintre ele au această locație, iar de curând am descoperit, datorită unui prieten, cartea Metro 2033, scrisă de un jurnalist rus tânăr (doar 31 de ani).

Personajul principal este Artyom, unul din supraviețuitorii unui război nuclear mondial, care trăiește împreună cu celalți supraviețuitori "norocoși" din Moscova în tunelurile și stațiile metroului moscovit, acum o civilizație aproape tribală în unele din stații, în altele mai organizați. Reîntâlnim aici conceptul de "stalker", oameni destul de curajoși să urce la suprafață pentru a căuta resurse, arme, muniție, combustibil, etc.


Artyom trăiește împreună cu tatăl său vitreg la una din cele mai din nord stații, VDNKh, din păcate stația fiind sub asediu din partea unor ființe necunoscute, care le tulbură mințile oamenilor din stație. După o încercare a unui stalker de a rezolva situația, Artyom are sarcina de a merge la stația din centrul rețelei de tuneluri, pentru a raporta situația și a cere ajutor. Dar această călătorie nu este una ușoară, cu tuneluri misterioase, stații periculoase conduse în mod diferit - fie de comuniști, naziști, comercianți sau militari - mutanți, șobolani, și multe altele.

Continuarea cărții a apărut deja și este disponibilă gratuit online, dar din păcate doar în limba rusă, așa că aștept să fie tradusă, între timp mai am destule cărți de citit, și în plus luna viitoare vine Gaudeamus-ul.

10 comentarii:

Skandalouz spunea...

Suna interesant. Vad ca s-a facut si joc dupa carte.

Maxkool spunea...

Da, există și jocul Metro 2033, dar din păcate nu conține decât niște elemente foarte de bază din carte, dacă joci doar jocul pierzi mult dintr-o poveste foarte bună.
Din câte știu se va face un joc bazat și pe continuarea cărții, Metro 2034.

Anonim spunea...

Am jucat jocul, iar acum vreau neaparat sa citesc cartea...stii cumva unde pot da comanda sau vreo librarie..caci eu nu gasesc.

Maxkool spunea...

Uite un link, o au pe stoc, transport gratuit și ajunge cam într-o săptămână

Anonim spunea...

carte pe care o pot comanda din linku' postat de Maxkool este in limba romana>? daca nu stiti de unde o pot comanda in limba romana?

si daca nu este inca in limba romana,nu stiti in cat timp este tradusa?!

Maxkool spunea...

Cartea de la link este în engleză, deocamdata nu am auzit să fi fost tradusă sau să fie în curs de traducere în română, să sperăm că în viitorul apropiat se va realiza acest lucru.

Anonim spunea...

Am cautat si eu cartea dar am gasit-o doar in limba engleza...nu stiti daca a fost tradusa si in romana pana acum(2012)?

Maxkool spunea...

Momentan nu știu să fi fost tradusă în română, dar poate avem noroc, cartea a avut un succes bunicel, și ar trebui să apară și continuarea ei în engleză.

Unknown spunea...

Probabil nu mai e de actualitate, dar sunt aici trei capitole traduse: https://hamsterfericit.wordpress.com/2016/10/04/metro-2033/

Anonim spunea...

a aparut si cartea!
http://www.editura-paladin.ro/info/carte/metro-2033